Fotogalerija: Vukovar danas pun zastava s natpisom ‘Za dom spremni’, i gradska uprava okačila ga na zgradu

Dio pripadnika HOS-a u koloni je uzvikivao 'za dom spremni'

FOTO: Borna Jaksic/PIXSELL

Ovogodišnju Kolonu sjećanja u Vukovaru, kojom se obilježava 32. obljetnica pada grada, predvode pripadnici HOS-a pod geslom “Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu”, što su riječi na Ovčari ubijenog pripadnika njihove postrojbe, francuskog dragovoljca Jeana-Michela Nicoliera.

Odluku o tome uoči obljetnice donio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, te je tada poručio svima koji imaju nešto protiv HOS-a da ne dolaze u Vukovar. “Zašto ove godine ističemo HOS? Zato što smo, kao i svake godine, čvrsto iza svakog pojedinca i postrojbe koji su branili Vukovar i Hrvatsku, a vidimo kakvi pritisci i trendovi su na snazi u Hrvatskoj pa smo se tome odlučili oduprijeti”, kazao je.

Zastave s prvim bijelim poljem

U vukovarskoj koloni danas se nalazi veliki broj pripadnika HOS-a, a brojni od njih istaknuli su zastave na kojima je grb s prvim bijelim poljem te je ispod njega ispisan ustaški poklič “za dom spremni”.

Pripadnici HOS-a u koloni u Vukovaru Emica Elvedji/PIXSELL

Taj pozdrav dio pripadnika HOS-a uzvikivao je danas nedaleko od centra grada. Inače, premijer Plenković ranije je odgovorio na pitanje smeta li mu “za dom spremni” na amblemu HOS-a te kazao da je Vlada to limitirala na “ono što je bilo 1991., a one druge konotacije su neprihvatljive i u konačnici štetne Hrvatskoj”. “Ja se nadam da velika većina hrvatskih građana to zna i shvaća”, kazao je.

HOS-ov logo s dodatkom ZDS gradska uprava okačila je na zahvalnicu svim postrojbama koje su sudjelovale u obrani.

Emica Elvedji/PIXSELL

Zapovjedniku HOS-a smeta ZDS

Zapovjednik vukovarskog HOS-a Zvonko Ćurković, čija postrojba predvodi kolonu sjećanja, rekao je da nije ljubitelj uzvika “Za dom spremni” niti istomišljenik s kontroverznim HOS-ovcem Markom Skejom.

“Ne, nisam ljubitelj toga, i 1991. sam imao isto mišljenje. Dakle, ne ustaše, ne partizani, to me smeta, kad se kroz antifašizam dižu simboli koji su najveće pokolje hrvatskog naroda napravili u povijesti. Treba imati balansiran pristup prema tome. Nisam za crne uniforme bio ni 1991. ni danas”, rekao je Ćurković.

 

Emica Elvedji/PIXSELL
Emica Elvedji/PIXSELL
Emica Elvedji/PIXSELL
18.11.2023. Vukovar - Pod geslom "Vukovar - moj izbor i u dobru i u zlu" u Vukovaru se obiljezava 32. godisnjica vukovarske tragedije i stradanja u Domovinskom ratu. Kolona sjecanja koju predvode hrvatski branitelji Vukovara zajedno s clanovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara na celu s pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga koji su branili Vukovar. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Emica Elvedji/PIXSELL
Borna Jaksic/PIXSELL
Dino Stanin/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL
Emica Elvedji/PIXSELL
Emica Elvedji/PIXSELL