Otok u Malostonskom zaljevu prodaje se za 3,2 milijuna eura. Agencija kaže da pruža potpunu privatnost, no stvarnost je dosta drugačija

Na otoku se nalazi predivna borova šuma, vlastiti izvor pitke vode i kamena kućica

FOTO: Google

U Malostonskom zaljevu nalazi se otočić Veli Školj. Na njemu se, između ostalog, nalazi predivna borova šuma, vlastiti izvor pitke vode i kamena kućica izgrađena 1968. godine.

Ovaj otočić površine 21,677 metara kvadratnih našao se tako na stranici agencije koja ga prodaje. Tvrde kako se radi o otoku s potpunom privatnošću, ali ta privatnost je upitna kada se u obzir uzme Zakon o pomorskom dobru.

Naime, pomorsko dobro ne spada u kategoriju privatnog vlasništva jer se radi o općem dobru, stoga je tamo zabranjena i gradnja. Naime, u članku 14. o planiranju i gradnji na pomorskom dobru, stavak 6. kaže da se mora izbjeći betonizacija obale uz more u području koje je široko najmanje 6 metara od crte koja je vodoravno udaljena od crte srednjih viših visokih voda.

Otvaranje poljoprivrednog gospodarstva

Na portalu Morski.hr kažu kako to može predstavljati veliki problem jer se postavlja pitanje koliko površine otoka doista jest privatno vlasništvo. Osim toga, navode da je na većini otoka koji se prodaju putem oglasa, zabranjena i bilo kakva gradnja s obzirom na to da se najčešće radi o “pašnjaku”, “šumskom području” ili “poljoprivrednom zemljištu”.

Mnogi to uspiju zaobići ako otvore obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, a agenti koji žele prodati otoke, često koriste tu rupu u zakonu kako bi kupcima mogli reći da na otoku mogu nešto sagraditi.

Ipak, mogu izgraditi isključivo građevine poljoprivredne namjene, što stvara još jedan problem za potencijalne kupce koji bi htjeli “privatan” otok. Povrh svega, kupci moraju biti svjesni da im kupnja otoka ne garantira privatnost.

Pravo prvokupa ima država i/ili županija

Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama također je doskočio tomu zato što se posjetiteljima ne može zabraniti kupanje na plaži ili iskrcavanje na obalu otoka.

Agent, preko kojeg ide prodaja otoka, rekao je da pravo prvokupa ima država i/ili županija. “Da biste nešto na otoku sagradili, trebalo bi se time ozbiljno i dubinski pozabaviti. Nekakav pontonski privez mogao bi se napraviti ako se bavite školjkarstvom, a montažni objekt ako ćete se baviti poljoprivredom”, rekao je agent za Morski koji otok prodaje za 3.250.000 eura.