Zadarski župan iz poruka Josipe Rimac o AP-u uvjerava: 'Nikad ga nisam zvao. Ni Vican. Ništa ne znam!'

Gospodin Longin kaže da pojma nema

11.07.2023., Zadar - Predsjednik vlade Andre Plenkovic sudjelovao je na svecanosti primopredaje kljuceva POS-ovih stanova. Bozidar Longin Photo: Dino Stanin/PIXSELL
FOTO: Dino Stanin/PIXSELL

Zadarski župan Božidar Longin komentirao je poruke koje su početkom listopada 2019. razmjenjivale bivša HDZ-ova državna tajnica Josipa Pleslić ex Rimac i donedavna rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican, a u kojima se spominje i njegovo ime.

Uskok smatra da se iz niza razmijenjenih poruka vidi da je Rimac od Vican tražila pomoć za tvrtku Graditelj svratišta d.o.o., u čijem je stanu u Zagrebu živjela, a koja je konkurirala za unosan posao na zgradama zadarskoga sveučilišta, studentskom domu i menzi novoga kampusa.

‘Longin je zvao AP-a’

Rimac je o tom poslu razgovarala i s tadašnjim ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom tražeći od njega da pokuša utjecati na ministricu obrazovanja Blaženku Divjak kako bi ministarstvo odobrilo dodatnih 6,2 milijuna kuna.

Kada je, prema tvrdnjama Uskoka, Vrdoljak javio da neće moći riješiti financiranje studentskog doma u Zadru, Rimac mu je napisala: “Vican i Divjak imaju lošu komunikaciju. I župan Longin zvao je AP-a da se nađe rješenje. Ako se ne potpiše ugovor pada natječaj”.

Župan sve demantira

“Nikada nikoga nisam zvao niti razgovarao o studentskom domu, kamoli premijera Plenkovića”, kazao je Longin za Zadarski.hr. “Tko je i zašto moje ime spomenuo, stvarno ne znam. Ali ja nikada ni s kim nisam razgovarao o studentskom domu u Zadru.

Ni s premijerom, ni s Josipom Rimac, ni s bivšom rektoricom Vican. Nemam nikakve veze s tim, niti znam tko je gradio studentski dom, ni kako ga je gradio”, kazao je zadarski župan te dodao da je samo bio na svečanom otvorenju tih objekata, na koje je bio pozvan i premijer.

Uhićena u akciji Uskoka

Podsjetimo, bivša rektorica Vican uhićena je u ponedjeljak u akciji Uskoka zbog sumnje da, na poticaj Josipe Rimac, nije naplatila bankarsku garanciju tvrtki Graditelj svratišta koja je odustala od velikog posla sa Sveučilištem.

Rimac je za to, kako sumnjaju istražitelji, od direktora spomenute tvrtke Ante Stanišića dobila mito u obliku podmirenih računa za režije u stanu u kojem je živjela te jedne tende za terasu svoje vikendice u Vodicama.