Zagreb najgori u Europi po koncentraciji alergenog peluda. Ambroziju će sad pokušati suzbiti ekološkim metodama

Cilj je smanjiti broj alergičara i osigurati bolju kvalitetu života

09.08.2018., Slavonski Brod - Polje ambrozije buja u samom sredistu Slavonskog Broda, a zapustena i nepokosena parcela prava je nocna mora alergicarima. Partizanka (ili ambrozija) u punom cvatu s obiljem peludi i alargena svega je 50-tak metara udaljena od prvih zgrada u naselju Slavonija 2 i kuca u ulici Ivana Gorana Kovacica. rPhoto: Ivica Galovic/PIXSELL
FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

U posljednjem desetljeću, broj slučajeva alergija na ambroziju neprestano raste. U Gradu Zagrebu, trenutačno je čak 250 tisuća osoba koje pate od alergija, a posebno su ranjive sada kada je u tijeku vrhunac cvatnje ambrozije.

Ambrozija se širi na oko 320 hektara na području Zagreba, a stručnjaci procjenjuju da će se koncentracija peludi ambrozije povećati čak četiri puta do 2050. godine zbog klimatskih promjena i širenja sjemena.

Idealni uvjeti za rast

Specijalistica zaštite prirode i okoliša dr. sc. Miroslava Jaramaz za HRT objašnjava da klimatske promjene pogoduju ambroziji jer se radi o biljci koja preferira toplije klimatske uvjete i ne podnosi zasjenu. U kontekstu promjena u klimi, gdje više nemamo jasno definirane sezone, nego dolazi do čestih promjena u obliku kišnih, sušnih i drugih uvjeta, stvaraju se idealni uvjeti za rast i širenje ambrozije.

“To je posebno izraženo u zagađenim područjima, gdje se susrećemo s dimom, ispušnim plinovima i industrijskim onečišćenjem. Sve su to potvrđene činjenice koje čine ambroziju ozbiljnim problemom kod nas”, ističe specijalistica.

Novi način suzbijanja

Dosad se ambrozija suzbijala čupanjem, košnjom i upotrebom herbicida. Međutim, Miroslava i Dragana Jaramaz otkrile su ekonomičnije i učinkovitije rješenje za ovaj sve veći problem – koristeći biljku faceliju.

“Sada provodimo projekt koji uključuje sadnju facelije kao metodu suzbijanja ambrozije. Facelija nije samo medonosna biljka, već nije ni korov niti invazivna vrsta. Ona ne samo da suzbija rast ambrozije, već također sprečava eroziju tla, koristi se kao hrana za stoku te promiče biološku raznolikost jer privlači korisne kukce. Facelija proizvodi hranjiv med, ima atraktivan ljubičasti izgled i ugodan miris, pa će njeno sadnja uz prometnice dodatno uljepšati gradsku panoramu i pridonijeti smanjenju buke. Također, naša istraživanja pokazuju da je facelija izuzetno učinkovita za suzbijanje ambrozije”, dodaje Miroslava Jaramaz.

Ekološka metoda

Dobra vijest je da će projekt sadnje facelije u Zagrebu započeti sljedeće godine i trajat će naredne tri godine. “S obzirom na činjenicu da je Zagreb prvi grad u Europi po koncentraciji peluda ambrozije u zraku, naš projekt je idealan za provedbu u gradu Zagrebu. Već su odabrane lokacije, posebno u južnom dijelu grada, odnosno Novom Zagrebu. Ovaj pozitivan i popularan projekt donijet će koristi gradu i smanjiti broj alergičara. To će biti dobro za naše sugrađane”, napominje Dragana Jaramaz.

Zagreb će tako postati prvi grad na svijetu koji će ekološkim metodama suzbijati ambroziju, a cilj je smanjiti broj alergičara na ovu biljku i osigurati bolju kvalitetu života za sve građane.