Zašto su teroristi IS-a napali Moskvu i kakav bi mogao biti Putinov odgovor na masakr u glavnom gradu?

Dosad je potvrđeno da je u krvavom napadu poginulo najmanje 137 ljudi

FOTO: Telegram/AFP

Nakon što je Islamska država preuzela odgovornost za masakr u Moskvi, ostaje jedno pitanje – kako će Rusija odgovoriti? Napad na moskovsku koncertnu dvoranu Crocus City među najsmrtonosnijim je akcijama IS-a na europskom tlu – dosad je potvrđeno da je ubijeno 137 ljudi.

U petak navečer napadači su s jurišnim puškama ušli u koncertnu dvoranu u predgrađu Moskve te pucali gotovo sat vremena dok su uspaničeni posjetitelji pokušavali pobjeći. Potom su zapalili dvoranu i pobjegli autom. Uhvaćeni su u Brjanskoj oblasti, oko 340 kilometara jugozapadno od Moskve u petak navečer.

Teroristi, njih četvorica, dovedeni su u nedjelju na sud i optuženi za terorizam. Ruska novinska agencija identificirala ih je kao državljane Tadžikistana. Ostaje, međutim, pitanje: kako će na sve odgovoriti predsjednik Vladimir Putin, a raspravlja se i o točnom motivu napada, piše Guardian.

Zašto bi IS napao Rusiju?

Čelnici IS-a već dugo napade na udaljene ciljeve vide kao sastavni dio svog ekstremističkog projekta. Takvim operacijama teroriziraju neprijatelje, ali i mobiliziraju postojeće pristaše te privlače nove. Ciljevi se često određuju ovisno o raspoloživim resursima. Prije devet godina, prisutnost francuskih i belgijskih novaka u Siriji dovelo je do napada u obje zemlje. U proteklih 18 mjeseci IS je uložio napore da regrutira militante iz središnje Azije preko svog afganistanskog ogranka, poznatog kao Islamska država Khorasan. Budući da govore ruski ili su čak ruski državljani, ovi regruti mogu lako doći do mete u Moskvi, nudeći brojne nove mogućnosti za napade.

Rusija je godinama na nišanu IS-a. Čelnici ove terorističke organizacije, poput mnogih islamskih militanata, svjesni su ruske podrške režimu Bašara al-Asada u Siriji. Ključna točka propagande IS-a od Pakistana do Nigerije jest da je Moskva dio šire koalicije kršćanskih ili zapadnih sila uključenih u 1400 godina staru bitku protiv islama.

IS se u izjavama u kojima preuzima odgovornost za napad hvali “ubijanjem kršćana”. Čelnici IS-Khorasana također mogu vidjeti Rusiju kao podršku kontinuiranoj vladavini talibana, koji su ih potisnuli. Sjetit će se i brutalnih sovjetskih vojnih operacija u Afganistanu 1980-ih i “džihada” koji su njihovi očevi ili djedovi vodili protiv moskovskih snaga. Ruski krvavi rat u Čečeniji 1999. također može biti faktor u ovome.

Kakav će biti odgovor Rusije?

Mnogi teroristički napadi nastoje izazvati snažan represivni odgovor vlasti, s ciljem daljnje eskalacije nasilja. Ako je to bio dio plana IS-a za Moskvu, vjerojatno će se ostvariti. Čini se da je ispitivanje osumnjičenika koje su provele ruske vlasti bilo posebno brutalno, navodi Guardian pozivajući se na snimke njihovih ispitivanja koje kruže, kao i na fotografije sa suda.

Putin je obećao kazniti one koji stoje iza “barbarskog terorističkog napada” – a muslimanske manjine u Rusiji vjerojatno će se suočiti s valom represije. U prvoj izjavi ruskog vladara o masakru, on se nije osvrnuo na tvrdnje IS-a o odgovornosti. Umjesto toga, unatoč tome što je IS preuzeo odgovornost za napad i objavio snimke kako bi potvrdio te tvrdnje, Rusija je i dalje nastojala svaliti krivicu na Ukrajinu.

Putin je u subotu tvrdio bez dokaza da su četiri uhićena napadača planirala pobjeći u Ukrajinu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Putin i drugi njemu bliski nastoje skrenuti krivnju s ruskih obavještajnih propusta. Bijela kuća je ustvrdila kako imaju obavještajne podatke da je IS-Khorasan djelovao sam. Jučer je pak glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova kazala: “Pažnja – pitanje za Bijelu kuću: jeste li sigurni da je Islamska država. Možda biste trebali ponovo promisliti”. Ustvrdila je da SAD širi verziju IS-a kao “babaroge” kako bi zaštitio svoje “štićenike” u Kijevu i podsjetila da je SAD podržavao “mudžahedine” u borbi protiv sovjetskih snaga 80-ih.

Hoće li broj mrtvih dalje rasti?

Hitne službe u ponedjeljak su izvijestile da nastavljaju potragu za ranjenima ili poginulima unutar teško oštećene koncertne dvorane. Tijekom vikenda pronađeno je više tijela te je službeni broj mrtvih višestruko porastao. Mnoge obitelji nisu znale jesu li njihovi bližnji koji su bili u toj dvorani još živi. Igor Pogadaev rekao je za AP da je očajnički tražio bilo kakve detalje o tome gdje je njegova supruga nakon što je otišla na koncert i prestala odgovarati na njegove poruke.

Pogadaev je rekao da je pretražio bolnice u ruskoj prijestolnici i široj moskovskoj regiji tražeći informacije o novoprimljenim pacijentima. Ali njegova supruga nije bila među ozlijeđenima, kao ni na popisu dotad identificiranih žrtava, rekao je.

Moskovsko ministarstvo zdravstva priopćilo je u nedjelju da je počelo koristiti DNK testiranje za identifikaciju tijela ubijenih, proces koji će trajati najmanje dva tjedna.