Zastrašujući rezultati novog istraživanja: slučajevi raka kod mlađe populacije porasli za skoro 80 posto

Smrtni slučajevi povezani s rakom kod odraslih osoba mlađih od 50 porasli su za 27%

A boy undergoes radiotherapy at the Warith Oncology Hospital, which has initiated a 40-day free treatment campaign for cancer patients on the occasion of the Arbaeen religious festival, in Iraq's shrine city of Karbala on August 27, 2023. (Photo by Mohammed SAWAF / AFP)
FOTO: AFP / Ilustrativna fotografija

Broj slučajeva dijagnosticiranog raka u svjetskoj populaciji mlađoj od 50 godina porastao je za gotovo 80% u proteklih tri desetljeća, a očekuje se da će broj porasti za dodatnih 21% do 2030, prenosi Guardian rezultate zajedničke studije Sveučilišta u Edinburghu i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zhejiangu.

Globalni slučajevi raka u ranim stadijima povećali su se sa 1,82 milijuna u 1990. godini na 3,26 milijuna u 2019. godini, dok su smrti od raka kod odraslih osoba u dobi od 40-ima, 30-ima i mlađima porasle za 27%. Više od milijun osoba mlađih od 50 godina godišnje umire od raka, pokazuje istraživanje.

Stručnjaci još uvijek pokušavaju shvatiti zašto je došlo do ovog porasta slučajeva. Autori istraživanja objavljenog u znanstvenom časopisu BMJ Oncology, sugeriraju da su loša prehrana, konzumacija alkohola i duhana, fizička neaktivnost i pretilost vjerojatni čimbenici.

Incidencija se povećala u diljem svijeta

“Od 1990. godine, incidencija i smrtnost od raka u ranim stadijima značajno su porasle globalno”, navodi se u izvještaju. “Poticanje zdravog načina života, uključujući zdravu prehranu, ograničenje konzumacije duhana i alkohola i odgovarajuću tjelesnu aktivnost, moglo bi smanjiti incidenciju”, piše.

Prethodna istraživanja sugerirala su da se incidencija raka kod odraslih osoba mlađih od 50 godina povećavala u različitim dijelovima svijeta tijekom posljednjih nekoliko desetljeća. Ovo istraživanje bilo je prvo takve vrste koje je proučavalo problem na globalnoj razini i čimbenike rizika za mlađe odrasle osobe.

Većina prethodnih istraživanja fokusirala se na regionalne i nacionalne razlike. U ovom globalnom istraživanju istraživači su analizirali podatke iz 204 zemlje koji obuhvaćaju 29 vrsta raka.

Rak dojke najčešći i najubojitiji

Ispitali su nove slučajeve, smrtne slučajeve te čimbenike rizika za sve osobe u dobi od 14 do 49 godina kako bi procijenili što se promijenilo između 1990. i 2019. godine.

Godine 2019. ukupno je bilo 3,26 milijuna novih dijagnoza raka kod osoba mlađih od 50 godina, što je povećanje od 79% u odnosu na broj iz 1990. godine. Rak dojke je odgovoran za najveći broj slučajeva i povezanih smrti, s 13,7 u 2019. i 3,5 slučajeva u 1990. na 100 tisuća ljudi u globalnoj populaciji.

Rak dušnika i prostate bilježe najbrži rast između 1990. i 2019. godine, s procijenjenim godišnjim promjenama od 2,28% i 2,23%. S druge strane, broj slučajeva raka jetre je pao, a stopa je 2,88% godišnje.

Očekuje se da će broj slučajeva još rasti

Ukupno je 1,06 milijuna osoba mlađih od 50 godina umrlo od raka 2019. godine, što je povećanje od 27% u odnosu na broj iz 1990. godine. Nakon raka dojke, najveći broj smrtnih slučajeva bio je povezan s rakom dušnika, pluća, želuca i crijeva. Najveći porast smrtnosti zabilježen je među osobama s rakom bubrega ili jajnika.

Najveća stopa slučajeva raka u ranim stadijima zabilježena je 2019. godine u Sjevernoj Americi, Oceaniji i zapadnoj Europi. Zemlje u razvoju također su bile pogođene, a najveće stope smrtnosti među osobama mlađim od 50 godina zabilježene su u Oceaniji, istočnoj Europi i središnjoj Aziji.

U zemljama s niskim i srednjim prihodima, dijagnoze raka u mlađoj dobi češće su kod žena. Na temelju promatranih trendova tijekom protekla tri desetljeća, znanstvenici procjenjuju da će se globalni broj novih slučajeva raka do 2030. povećati za 31 posto, a smrtni slučajevi za 21 posto.

Genetski, ali i vanjski faktori igraju ulogu

Najranjivije su osobe u 40-ima. Genetski faktori vjerojatno igraju ulogu, rekli su znanstvenici.

No, prema podacima, glavni čimbenici rizika za rak među osobama mlađim od 50 godina su prehrana bogata crvenim mesom i solju, niska konzumacija voća i mlijeka, te konzumacija alkohola i duhana. Fizička neaktivnost, višak tjelesne težine i visoka razina šećera u krvi također su čimbenici koji pridonose razvoju raka.