Zbog hakerskog napada najveća svjetska banka morala trgovati putem USB sticka

To je tek jedan u nizu napada koji su zahvatili dijelove globalnog financijskog sustava

HANGZHOU, CHINA - NOVEMBER 10, 2023 - Photo taken on Nov 10, 2023 shows the logo of Industrial and Commercial Bank of China in Hangzhou, East China's Zhejiang Province. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
FOTO: NurPhoto via AFP

Trgovanja kojima upravlja najveća svjetska banka na najvećem svjetskom tržištu u četvrtak su se izvršila putem – USB sticka. Naime, podružnica Industrial & Commercial Bank of China Ltd. (ICBC) u SAD-u bila je pogođena kibernetičkim napadom.

Udruga za industriju vrijednosnih papira i financijska tržišta SIFMA u srijedu je priopćila svojim članovima da je ICBC napadnut softverom koji paralizira računalne sustave ako se ne izvrši uplata. To je, u pokušaju da ograniči štetu, prisililo ICBC da određene transakcije odradi putem USB-a, piše Bloomberg.

Takvo zaobilazno rješenje – kako su opisali sudionici na tržištu – uslijedilo je nakon hakerskog napada za koji se sumnja da ga je počinila kriminalna skupina povezana s Rusijom, Lockbit. Ta se hakerska grupacija dovodi u vezu s ranijim napadima na kompaniju Boeing i britansku poštu.

‘Šok za velike banke diljem svijeta’

Iz banke su poručili da su incident obuzdali isključivanjem i izolacijom pogođenih sustava, dodajući da “provode temeljitu istragu”, piše Financial Times. “Ovo je pravi šok za velike banke diljem svijeta”, rekao je Marcus Murray, osnivač švedske tvrtke za kibernetičku sigurnost Truesec. “Hakiranje ICBC-a natjerat će velike banke diljem svijeta da se utrkuju kako bi poboljšale svoju obranu, počevši od danas”, dodao je.

Hakerski napad izazvao je trenutni poremećaj jer su brokerske kuće i banke bile prisiljene preusmjeriti trgovanje. Incident ukazuje na opasnost za koju čelnici banaka priznaju da ih noću drži budnima – mogućnost cyber napada koji bi jednog dana mogao osakatiti ključni dio financijskog sustava, izazivajući kaskadu poremećaja.

ICBC je u međuvremenu objavio da je uspio izolirati pogođene sustave i da oni u glavnom uredu banke i drugim inozemnim jedinicama nisu bili pogođeni. Opseg poremećaja nije bio odmah jasan.

Ovakvi napadi na kineske tvrtke su inače rijetki

Ovaj kibernetički napad je tek jedan u nizu napada koji su zahvatili dijelove globalnog financijskog sustava. ICBC, najveći svjetski zajmodavac po imovini, posljednjih mjeseci radi na poboljšanju kibernetičke sigurnosti, ističući povećane izazove usred širenja internetskih transakcija, usvajanja novih tehnologija i otvorenog bankarstva.

Prema Mattiasu Wahlénu, stručnjaku za kibernetičku sigurnost, napadi usmjereni na kineske tvrtke su rijetki djelomično zato što je Kina zabranila transakcije povezane s kriptovalutama. Naime, tako je žrtvama teže platiti otkupninu, koja se često traži u kriptovaluti jer taj oblik plaćanja pruža veću anonimnost.

No, najnoviji napad otkriva slabosti u obrani ICBC-a, rekao je Wahlén. “Čini se da je ICBC imao manje učinkovitu zaštitu, vjerojatno zato što kineske banke nisu bile toliko testirane kao one na Zapadu u prošlosti.”