Zbog HDZ-ovog zakona o neradnoj nedjelji pekarnicu preregistrirao u fast food: 'Spašavali smo radna mjesta'

Sada može raditi svake nedjelje u godini

Vlada je prošle godine izmijenila Zakon o trgovini i promijenila propise o radu nedjeljom, čime smo za trgovine dobili 16 radnih nedjelja godišnje. No, te promjene odnose se i na pekarnice od kojih su se mnoge našle u poslovnim problemima.

Jedno od domišljatijih rješenja kojim se pokušava zaobići zabrana rada nedjeljom stiglo je iz Rijeke, gdje je Lulezim Qenaj iskoristio svojevrsnu rupu u Zakonu i svoju pekarnicu Arena registrirao i kao fast food. Da to nije napravio, kaže, morao bi otpustiti pola od petnaestak radnika.

„Posao registracije fast fooda započeli smo u jesen prošle godine, a dobivanje potrebne papirologije, obilazak inspekcije, dobivanje dozvole i svega potrebnog, posljednja kontrola i provjera jesu li zadovoljeni svi uvjeti, okončano je u studenom, tako da smo s novom djelatnošću započeli od početka prosinca prošle godine”, kazao je vlasnik za Novi list.

‘Radimo 365 dana u godini’

“Naša pekara poznata je po tome što od prvog dana, a prošle smo godine proslavili 25. godišnjicu, radi svaki dan, svih 365 dana u godini, nedjeljom i praznicima, i to od 0 do 24 sata, dakle cijeli dan i noć”, ispričao je. Ponudili su, kaže, radnicima mogućnost da oni koji mogu i žele rade i noću, nedjeljom i praznicima, za što ih dodatno plaćaju.

Oni koji to ne žele i ne mogu također su imali pravo izbora, a sve se promijenilo izmjenama Zakona o trgovini. “Znali smo da moramo brzo nešto poduzeti. Zbog toga smo se odlučili na registraciju dodatne djelatnosti, fast fooda”, kazao je Qenaj.

Što to znači u praksi?

Ispričao je i kako to na koncu znači da od 1. siječnja ove godine prvih 16 nedjelja rade isključivo kao pekarnica, a od toga pa do kraja godine rade kao fast food. „U to su uključena određena ograničenja pa, primjerice, kada smo otvoreni kao fast food, ne smijemo prodavati velike kruhove, odnosno smijemo prodavati kruh težine do 250 grama”, kazao je.

“Također, smijemo prodavati i sve ostalo što je do te gramaže, dakle sendviče, manje pizze, mini kruhove, sve vrste peciva, kao i ostali asortiman proizvoda koji imamo u ponudi: sokove, mlijeko, jogurte. Moram priznati da nismo lako došli do registracije fast fooda, trebaju za to posebni uvjeti, veća kvadratura, puno papirologije”, dodao je.

Nada se da će i dalje raditi svih 365 dana u godini, 0 – 24, iako imaju problema s manjkom radne snage. “Zasad to uspješno rješavamo jer ljude adekvatno plaćamo za njihov rad, posebno rad nedjeljom, blagdanima i noćni rad”, kaže Qenaj. Novi list doznaje i da su istu zakonsku mogućnost uvođenja fast fooda iskoristile još neke privatne pekarnice, sve kako bi spasili radna mjesta.