Zelenski konačno popustio i potpisao zakon kojim se dob za mobilizaciju spušta s 27 na 25 godina

Ukrajinska vojska pretrpjela je gubitke čiji se razmjeri drže u tajnosti

Ukraine's President Volodymyr Zelensky reacts during a joint press conference with Greece's Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (not pictured) after their meeting in Athens on August 21, 2023. Ukrainian President Volodymyr Zelensky has landed in Athens for an official visit, the Greek prime minister's office said, and would later join an informal dinner with EU and Balkans leaders.
Greece has been a strong supporter of Ukraine since Russia's invasion, providing humanitarian aid and weapons including infantry fighting vehicles, Kalashnikov assault rifles, launchers and ammunition. (Photo by Aris MESSINIS / AFP)
FOTO: AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je potpisao nacrt zakona koji predviđa spuštanje dobi za vojnu mobilizaciju s 27 na 25 godina, dok oružanim snagama nedostaje ljudi za otpor ruskoj invaziji.

Taj nacrt zakona, koji je izglasan još prije godinu dana u ukrajinskoj Radi, a čekao je potpis predsjednika, stupa na snagu u srijedu, stoji na internetskoj stranici parlamenta. Ukrajinska vlada zatim mora u roku od šest mjeseci uskladiti različite regulatorne tekstove s novom dobi za mobilizaciju.

Gubitke drže u tajnosti

Ukrajinska vojska pretrpjela je gubitke čiji se razmjeri drže u tajnosti, a danas se za razliku od početka sukoba bori s pronalaženjem dobrovoljaca za frontu.

Volodimir Zelenski rekao je u prosincu 2023. da mu je vojska ponudila mobilizaciju do 500.000 dodatnih ljudi, a taj je broj novi vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski u međuvremenu smanjio.

Trenutačni sustav novačenja mnogi Ukrajinci smatraju nepravednim, neučinkovitim i često korumpiranim, a čuju se i zahtjevi za demobilizacijom onih koji su dugo bili na frontu.