Znanstvenici strahuju da bi se mogao aktivirati supervulkan kod Napulja: 'Podrhtavanja su sve snažnija, približavamo se točki puknuća'

Radi se o velikoj regiji supervulkanskih kaldera smještenoj zapadno od Napulja

Earthquake in Naples Campi Flegrei, the strongest shock in the last 40 years Editorial Usage Only,Image: 808907643, License: Rights-managed, Restrictions: No Italy., Model Release: no
FOTO: Profimedia

Potres magnitude 4,2 koji se dogodio u srijedu kod Napulja, gdje se nalaze “uspavani” vulkani Vezuv i tzv. supervulkan Flegrejska polja, potaknuo je pojedine znanstvenike da zatraže evakuaciju područja Agnano-Solfatara i provjeru sigurnosti zgrada. Pojedini vulkanolozi već godinama upozoravaju da Flegrejskim poljima prijeti erupcija jer mu je kora sve tanja i sklonija pucanju.

Posljednja erupcija Flegrejskih polja, vulkana čije je grotlo pod morem, zabilježena je 1538. godine, no to područje izloženo je konstantnim potresima. Samo u travnju ove godine, tamo je registrirano više od 600 malih podrhtavanja, a potres koji je u ranim jutarnjim satima u srijedu imao epicentar upravo na tom lokalitetu bio je najjači u nizu potresa posljednjih tjedana.

Flegrejska polja aktivnija od Vezuva

“S obzirom da se seizmička aktivnost samo povećala posljednjih mjeseci, trenutno ne vidimo kraj”, rekao je Carlo Doglioni, predsjednik talijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju (INGV), prenosi The Guardian. Doglioni je rekao da bi najbolji scenarij bio da se trenutna aktivnost tla zaustavi, kao što se dogodilo nakon dugog razdoblja nemira ranih 1980-ih, dok bi najgori bio erupcija slična posljednjoj iz 1538., koja je stvorila niz malih brežuljaka i kratera.

U području Flegrejskih polja živi najmanje 360.000 ljudi u sedam najugroženijih naseljenih središta, uključujući dio Napulja. Za razliku od obližnjeg vulkana Vezuva čija je erupcija 79. godine uništila drevne rimske gradove Pompeje i Herkulaneum, Flegrejska polja su aktivnija od Vezuva. Radi se o kalderi ili depresiji dugoj 11 kilometara koja je nastala prije 39.000 godina nakon što je erupcija ispraznila magmu.

‘Vulkan je u ekstremno opasnom stanju’

Tisuće malih potresa od 1950-ih oslabile su kalderu, bazen na vrhu vulkana, dok pritisak ispod nje raste, stvarajući uvjete za erupciju. Prema zajedničkoj studiji znanstvenika s talijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju (INGV) i Sveučilišta u Londonu (UCL) objavljenoj u lipnju, jasno je da se vulkan približava “točki puknuća” i da je u “ekstremno opasnom stanju”.

Giuseppe De Natale, direktor INGV-a, rekao je da postoji “visoki rizik od jakih podrhtavanja tla”, dodajući da je 18. rujna pisao napuljskom vijeću predlažući provedbu sigurnosnih provjera javnih zgrada, počevši od škola i bolnica, pa do procedure evakuacije koje treba provesti ako će biti potrebno.

Nello Musumeci, talijanski ministar civilne zaštite, izjavio je da se trenutno radi na analizi ranjivosti teritorija i komunikacijskom planu za stanovništvo, dok se istovremeno ažuriraju plan za hitne slučajeve i ruta za bijeg stanovništva. Iako dužnosnici ne spominju evakuaciju, danas su uočene povećane gužve na napuljskom željezničkom kolodvoru, dijelom i zbog kašnjenja vlakova zbog sigurnosnih provjera nakon potresa.