Jedna nova studija otkrila je da nas usamljenost može učiniti bolesnima

Znanstvenici su tijekom studije promatrali kako socijalna izoliranost utječe na DNK

FOTO: László Lőrincz

Ako smo usamljeni tada se emocionalno osjećamo loše. Socijalna izolacija je rizični faktor za cijeli niz bolesti, a može učiniti da se i fizički osjećamo loše. Kako do toga dolazi nije jasno, ali znanstvenici su počeli konačno razumijevati putove kako usamljenost pogađa imunološki sustav, prenosi refinery29.com.

U novoj studiji koja je objavljena ovaj tjedan u Proceedings of the National Academy of Sciences, znanstvenici su promatrali kako socijalna izoliranost utječe na DNK. Istraživali su stanice imunološkog sustava iz krvi i urina 141 osobe u studiji dugoj desetak godina. Sudionici su ispunjavali test da se vidi koliko su bili usamljeni tijekom svake godine.

Rezultati su pokazali da su sudionici koji su bili usamljeniji, pokazali niz promjena u genima vezanima za imunološki sustav. Usamljeniji sudionici imali su više razine neurotransmitera norepinefrina koji je značajan za odgovor tijela na stres i može promijeniti broj bijelih krvnih zrnaca koje stvaramo.

Veza između socijalne izloacije i ozbiljnih bolesti

U studiji, DNK ovih bijelih krvnih zrnaca pokazala je povećanje djelovanja gena koji igraju ulogu u upalama, i smanjenje učinka gena koji pomažu ovim stanicama u obrani od bakterijskih i virusnih infekcija kao na primjer prehlade.

Gledajući na slične markere kod majmuna, znanstvenici su utvrdili da je ključ razlike u proizvodnji bijelih krvnih zrnaca kod onih koji su socijalno izolirani i onih koji nisu. Usamljeniji majmuni imali su više monocita, nezrelih bijelih krvnih zrnaca nego što je normalno. Autori sugeriraju da usamljenost uzrokuje stres koji uzrokuje promjenu stvaranja bijelih krvnih zrnaca imunološkog sustava čineći nas neotpornijima na bolesti.

Istraživanje je pokazalo čvrstu vezu između socijalne izolacije i nekih ozbiljnih bolesti poput karcinoma i srčanih bolesti. Slično i kronični stres slabi imunološki sustav čineći nas ranjivijima na bolesti. Dugotrajna usamljenost je vrsta stresa. Prijatelji i obitelj štite od ovih učinaka. Pa iako ponekad uzrokuju stres, ljudi u našem životu dobri su za zdravlje.