Ako vas je to ikada zanimalo, sada možete gledati operaciju mozga u virtualnoj stvarnosti

I to kao kirurg i kao pacijent

ZADNJA IZMJENA: Sep 13, 2017
Foto: Screenshot

Ako ste kojim slučajem, iz znatiželje, ikada htjeli biti prisutni u operacijskoj sali za vrijeme operacije mozga, ovo je vijest za vas. Možda vam to vam i dalje to nitko neće dopustiti, ali zato je od sada moguće gledati operaciju u virtualnoj stvarnosti.

Neurokirurški tim iz londonske Kraljevske bolnice objavio je prvi 360 VR video operacije aneurizma, a gledateljima je omogućeno gledanje operacije iz pozicije kirurga i pacijenta.

Sve je objašnjeno kroz naraciju

U početku videa, gledatelj operaciju gleda iz vizure pacijenta, kojeg u kolicima u vode u operacijsku salu. Zatim se pridružujete medicinskom osoblju kroz, oči kirurga. Gledatelj sam može upravljati pogledom, a svaki dio procedure prati naracija neurokirurga.

“Snimanje cijelog procesa omogućuje nam da rekreiramo operaciju u virtualnoj stvarnosti, kako bi mladi kirurzi mogli pogledati sve točke procedure u sigurnom, virtualnom okruženju”, rekao je Chris Scattergood, suosnivač kompanije koja je producirala video. Sam video može se pogledati na YouTubeu, ali je, naravno, za potpuno iskustvo potrebno gledati kroz VR set.

Ostanite uz telegramov program