Ako želite biti ljubazni prema stjuardesama, možda ne biste trebali naručivati colu bez šećera

Na visini od 10.000 metara, pritisak u kabini postaje problematičan

FOTO: The Advertising Archives

Sigurno vam se čini da je jedno od najpoznatijih osvježenja, dijetalna cola, najjednostavniji napitak koji možete naručiti u avionu. Izgleda da nije tako i da je taj napitak, za stjuardese, najgora stvar koje ste se mogli sjetiti, piše Popsugar. U postu objavljenom 2013. godine, na blogu These Gold Wings koji je otada postao viralan, anonimna stjuardesa nadimka Jet, objašnjava zašto je je točenje limenke dijetalne cole puno teže nego točenje ostalih pića.

Pritisak unutar zrakoplova na 10 tisuća metara održava se kao da boravite na 2000 metara nadmorske visine. To znači da neki putnici mogu osjetiti drhtavicu, a alkohol mogu osjećati dva puta jače nego na zemlji. To isto znači da se gazirani napitci pjene puno više. Najgora je dijetalna cola. Stjuardese doslovno moraju sjesti i čekati dok se mjehurići ne smire prije nego nastave točiti. Ako toje putnika zatraži dijetalnu kolu, stjuardese obično otvore bocu ili limenku, posluže druge putnike pa se vrate poslužiti one koji su htjeli colu.

Stignu poslužiti druge putnike dok se cola smiri

Heather Pole, stjuardesa American Airlinesa, podijelila je post kako je dijetna cola najgore piće koje putnici naručuju, u svojoj knjizi Cruising Attitude. “Dok natočimo samo jednu čašu možemo poslužiti cijeli red putnika. Imam noćne more zbog pokušaja da završim točenje dijetne cole prije slijetanja.”

Glasnogovornica Coca Cole kazala je HuffPostu UK da dodavanje leda povećava pjenjenje pića ali nije objasnila zašto visina osobito utječe baš na dijetnu colu, a ne i na njihove druge proizvode. Samo kaže da je razlika u količini mjehurića kod njihovih gaziranih pića povezana sa specifičnim receptom ovisno o visini na kojoj su posluženi. Općenito, ako se toče na sobnoj temperaturi preko leda, više se pjene.