Nekad je nužno odabrati stranu

Bezglutenska opsesija objašnjena u 8 točaka (i čini se da nije sve baš tako dramatično kako izgleda)

Ideja da je gluten štetan za naše zdravlje nema uporište u znanosti

FOTO: Flickr

Sve više ljudi izbjegava jesti hranu s glutenom vjerujući kako im gluten uzrokuje zdravstvene probleme, a industrija proizvoda bez glutena svakog dana raste pa se predviđa kako će se do 2016. samo u SAD-u potrošiti 15 milijardi dolara na hranu bez glutena. Iako ne postoji znanstveni dokaz koji bi potvrdio kako žitarice nisu dobre za naše zdravlje, sve više ljudi ih počinje izbjegavati.

Naime, gluten je protein koji daje oblik žitaricama kao što su pšenica, raž i ječam. Istina je da ih neki ljudi ne mogu tolerirati, i to oni koji imaju alergiju na pšenicu ili ljudi koji imaju celijakiju, ali oni i dalje čine tek mali dio svjetske populacije.

Mnogi ljudi, unatoč tome, prelaze na puno skuplju prehranu bez glutena iako ne postoji znanstveni dokazi za izbacivanje glutenskih namirnica iz prehrane. Štoviše, neki gluten krive za puno širi spektar bolesti – od demencije, depresije, autizma pa do ADHD-a. Neki pak tvrde da izbjegavanje glutena može smanjiti tjelesnu težinu. No, znanost pak sugerira da je odnos između glutena i zdravlja puno kompliciraniji od toga.

1. Gluten se nalazi u brojnim namirnicama

Kruh je osnovna namirnica koja se proizvodi od žitarica
Kruh je osnovna namirnica koja se proizvodi od žitarica Cary Bass-Deschenes/Flickr

Gluten je spoj dva proteina, glutenina i gliadina, koji se nalazi u raznim žitaricama poput pšenice i raži. Kako bi izbjegli gluten u svojoj prehrani, morate se držati daleko od svih namirnica i sastojaka pšeničnog brašna kao što su griz, pšenične mekinje i klice. To znači da nema kruha, tjestenine, kuskusa, kolača, torti, peciva, krekera i piva. Također, to znači da nema ni sojinog umaka, slatkiša niti pržene hrane.

Rastuća potražnja za proizvodima bez glutena stvara jednu novu veliku industriju koja se širi brže nego što se širila ona vegetarijanska. Neki u tome vide dobru priliku za zaradu pa je i dodatno potiču.

2. Vrlo mali broj ljudi zaista ne može jesti gluten

Bezglutensko brašno koje se nalazi na listi dopunskih lijekova (za oboljele od celijakije)
Bezglutensko brašno koje se nalazi na listi dopunskih lijekova (za oboljele od celijakije) Mantler Muhle

Postoje bolesti zbog kojih ljudi ne mogu jesti hranu s glutenom. Jedna od njih je celijakija, a riječ je o ozbiljnoj autimunoj bolesti koja uzrokuje da imunološki sustav nasilno napadne svoje tanko crijevo svaki put kad jede gluten. Oko 1 posto ljudi na svijetu ima celijakiju, ali vrlo često brojni od njih godinama trpe bolove ne znajući svoju dijagnozu. U Hrvatskoj jedna na 85 osoba boluje od celijakije, ali se na otprilike 500 ljudi dijagnosticira jedna oboljela osoba.

Još rijeđe su alergije na žitarice. One pogađaju tek 0,1 posto ljudi u zemljama Zapada. Kod njih se može prakticirati dijeta bez glutena, ali zapravo je puno bolje da jednostavno samo izbjegavaju žitaricu na koju su alergični.

Ipak, postoje dokazi koji ukazuju na to da da hrana bez glutena može smanjiti simptome kod ljudi s artritisom, dijabetesom tipa 1 i psorijazom. Ali opet, to se odnosi na mali dio ljudi te i dalje nemamo znanstvenih dokaza kako bismo mogli tvrditi da je prehrana bez glutena dobra za opću populaciju, piše Vox.

3. Ne postoje testovi za osjetljivost na gluten

Veliki broj ljudi odlučuje se izbaciti gluten iz svoje prehrane kako bi izbjegli cijeli niz simptoma i bolesti od napuhanosti do autizma ili pak Alzheimerove bolesti. Nekad pak pojedinci smatraju kako su osjetljivi na gluten te odlaze na bezglutenske dijete vjerujući da će njihovi zdravstveni problemi nestati. No, ne postoje čvrsti kriteriji za dijagnozu niti postoje testovi osjetljivosti na gluten tako da je određivanje je li netko osjetljiv na gluten prilično subjektivna procijena. Kod takvih slučajeva postavljanje dijagnoze uglavnom uključuje stavljanje nekoga na dijetu bez glutena.

Alternativna hipoteza sugerira da ljudi koji kažu kako se njihovo stanje poboljšalo nakon dijete bez glutena zapravo reagiraju na drugi set ugljikohidrata u pšenici koji se nazivaju FODMAP (fermentirajućih oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i poliola), točnije smatraju kako nije gluten ono što muči ljude već šećeri koji se nalaze u pšenici.

4. Izbjegavanje glutena nema uporište u znanosti

Prikaz glutena
Prikaz glutena Molecule.com

Dok 33 posto Amerikanaca kaže kako želi izbjeći osjetljivost na gluten, samo mali dio svjetske populacije (prema dostupnim istraživanjima brojke variraju od 0,6 posto do 6 posto) ima osjetljivost na neki sastojak žitarica. “Sa znanstvene strane jedino što zasad možemo ustanoviti jest to da većina ljudi koji misle da reagiraju na gluten zapravo ne reagiraju na njega. Postoji mali segment populacije koja je osjetljiva na gluten te nemaju celijakiju”, tvrdi Alan Jay Levinovitz, autor knjige ‘Gluten Lie’.

Dakle, odluka da se izbjegne gluten zbog niza zdravstvenih koristi ni na koji način ne odražava trenutnu znanost, a mi stvarno nemamo nikakve dokaze temeljene razloga vjerovati da je gluten je uzrok raznih zdravstvenih tegoba kod šire populacije.

5. Na bezglutenskoj dijeti se možete još udebljati

Istraživanje nustricionista je pokazalo kako je 2014. godine najpopularnija dijeta bila ona bez glutena. No, znanost je pokazala kako bezglutenska dijeta zapravo može uzrokovati debljanje. Autor Tim Caulfield koji je napisao knjigu ‘Is Gwyneth Paltrow Wrong About Everything?’, u njoj piše o tome i kako su poznate osobe poput Gwyneth potaknule dodatno ludilo ovakve dijete i to, još jednom, bez ikakvog znanstvenog ili medicinskog uporišta.

“Unatoč tvrdnjama u suprotno, nema vjerodostojne studije koja bi pokazala das gluten ili pšenica uzrokuje epidemiju pretilosti niti dokata koji sugeriraju da je eliminacija glutena i pšenice iz prehrane mudar životni izbor”, tvrdi autor. Naime, Gwyneth Paltrow vodeća je zvijezda koja javno potiče ljude da budu na bezglutenskoj dijeti.

6. Prehrana bez žitarica ugrožava naše zdravlje

One vrste prehrane za koje se jako dugo zna da su dobre za nas, poput mediteranske hrane, ističu se time da su bogate vlaknima žitarica, a njihovim izbacivanjem mogu se uzrokovati velike posljedice na zdravlje. “Ljudi koji slijede dijetu bez glutena mogu imati niske razine određenih vitamina i hranjivih tvari u prehrani kao što su željezo, kalcij i folna kiselina”, tvrde stručnjaci iz ugledne Mayo klinike.

“Zajedno s voćem i povrćem, najčeći izvor dijetalnih vlakana su kruh od cijelovitog zrna i žitarice koje sadrže gluten”, stoji u studiji Sveučilišta u Washingtonu. Također, prehrana bez glutena može također smanjiti količinu korisnih bakterija u crijevima što se posljedično može odraziti na imunološki sustav.

7. Hrana bez glutena može poremetiti mikrofloru u organizmu

Tjestenina bez glutena koja se može kupiti u dućanima
Tjestenina bez glutena koja se može kupiti u dućanima Barilla

“Ljudi bi trebali izbjegavati sami postavljati dijagnozu na glutensku osjetljivost jer dijeta bez glutena može također biti odgovorna za negativne zdravstvene posljedice”, komentirao je za Vox Dr. Umberto Volta, jedan od vodećih stručnjaka sa Sveučilišta u Bologni.

“Ova dijeta može poremetiti mikrofloru u crijevima posebno kad ljudi umjesto hrane s glutenom počnu konzumirati više hrane bogate mastima i proteinima. Pretjerana konzumacija prehrambenih proizvoda koji su siromašni vlaknima i vitaminima, ali bogati lipidima te imaju velik broj kalorija, mogu utjecati na stvaranje metaboličkih abnormalnosti”, upozorava doktor Volta.

8. Još jedna trendovska dijeta u nizu?

Knjiga Gwyneth Paltrow o bezglutenskoj dijeti
Knjiga Gwyneth Paltrow o bezglutenskoj dijeti Screenshot/'It's All Good'

Prije dvadesetak godina nitko nije pričao o glutenu, a sad se ta tema nalazi svuda oko nas. Trend koji je započeo prije 10 godina dodatno se zahuktao kad su ga poznati i slavni počeli pratiti i na svojim pomodarskim blogovima i u TV-intervjuima slaviti kao nešto što im pomaže održati savršenu liniju.

Samim time privučene su mase koje vjeruju da je to zaista način da se postigne u prvom redu odlična linija, a u drugom bolje zdravstveno stanje. A zapravo, treba imati na umu da sve te poznate osobe u koje se ljudi ugledaju, imaju privatne trenere i svakog dana vježbaju. Rade ono što bi vam svi ostali liječnici i nutricionisti preporučili – dovoljno kretanja i puno kuhanja zdravih namirnica kod kuće.