Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Život

Bili smo znatiželjni pa smo provjerili kako su se hrvatski umjetnici kroz povijest poigravali erotikom

Neki umjetnici bili su veliki erotomani

erotika-otvor
Pošalji Podijeli Tweetaj

Hrvatska umjetnost prepuna je značajnih djela, no dobar dio opusa prožet je i jednom erotskom notom. Bilo da se radi o slikama naših poznatih slikara koji su samo jedan dio svog stvaranja koketirali s erotikom ili ilustracijama koje su čak i za današnje vrijeme nevjerojatno smjele. Tako su neki od njih, poput Andrije Maurovića, Franje Bayrosa ili Roberta Aubera bili veliki erotomani koji su dobar dio svojih ilustracija i slika posvetili upravo erotici.

Stoga smo odlučili malo istražiti i vidjeti koji su naši domaći autori radili erotske ilustracije i slike i izdvojili nekoliko njih zajedno s njihovim radovima. Neki su, poput Bayrosa, bili poznati po svojim erotskim opusima, dok su drugi, poput Becića i Kraljevića, tek povremeno izletavali u nježnu erotiku.

1. Franjo Bayros (1866. – 1924.)

Franjo Bayros bio je austrijski i hrvatski erotski i pornografski ilustrator i slikar koji je iznimno poznat po seriji crteža u knjizi Priče sa stola za oblačenje. Bayros je tijekom života napravio preko 2000 crteža, anjegova djela se izlažu na svjetskim izložbama erotike.

franjo-bayrosfranz_von_bayros_020 franz_von_bayros_le_jardin_daphrodite

2. Andrija Maurović (1901. – 1981.)

Andrija Maurović je naš uvaženi slikar i crtač stripova kojeg mnogi, s pravom, prozivaju ocem hrvatskog stripa. Iako je poznat po crtežima u stripovima “Trojica u mraku”, “Sedma žrtva”, “Posljednja pustolovina Starog Mačka”, “Tvrđava smrti”, “Sablast zelenih močvara” te mnogim drugima, Maurović se bavio i crtanjem erotike.

maurovic-1maurovic2maurovic3

3. Vladimir Becić (1886. – 1954.)

Vladimir Becić čuveni je hrvatski slikar koji je slikarstvo učio u privatnoj slikarskoj školi Mencija Klementa Crnčića i Bele Čikoša u Zagrebu te Heinricha Knirra u Munchenu. Iako se nije izričito bavio erotikom, neka njegova djela i aktovi sadrže snažne elemente erotike.

becic-akt becic21907_vladimir_becic_akt_djevojke_kod_stola_ulje_moderna_galerija_zagreb

4. Robert Auer (1873. – 1952.)

Hrvatski secesijski slikar, Robert Auer, uveo je u hrvatsku umjetnost, kako neki kritičari tvrde, akt na velika vrata. Postoji čak 900 njegovih erotskih crteža, a pretpostavlja se kako su oni nastajali u razdoblju od deset godina, između 1905. i 1915.

auer-erotika auer-slikarobert-auer

5. Bela Čikoš Sesija (1864. – 1931.)

Bela Čikoš Sesija hrvatski je slikar i likovni pedagog, a ujedno je jedan od osnivača Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Pripadnik simbolističke i secesijske struje u hrvatskoj umjetnosti bavio se i temom erotike koja je vidljiva u njegovim manje poznatim i eksplicitnim crtežima.

bela-cikos-sesija-aslikacikos_sesija-salomecikos-sesija

6. Miroslav Kraljević (1885. – 1913.)

Miroslav Kraljević bio je hrvatski slikar i kipar. Pripadao je Minhenskom krugu zajedno sa slikarima Josipom Račićem i Vladimirom Becićem, a smatra se da je Kraljević bio prvak hrvatske moderne umjetnosti.

miroslav_kraljevic_veliki_zenski_akt_olympia_1912 miroslav_kraljevic_-_apres miroslav_kraljevic_-_zrelo_voce

7. Milivoj Uzelac (1897. – 1977.)

Milivoj Uzelac bio je utjecajan hrvatski slikar i, između ostalog, erotoman i slikar opscesnih prizora. Njegovo stvaralašto prožeto je erotikom, a pokretač njegovog likovnog djelovanja bila je strast prema ženama i životu.

uzelac-1 uzelac2 uzelac3

8. Jerolim Miše (1890. – 1970.)

Hrvatski slikar Jerolim Miše bio je poznat po svom opusu slika s razuzdanim temama i mrtvom prirodom. Portret dvije intimne prijateljice, tj. dva ženska akta, jedna je od njegovih istaknutijih slika.

jerolim-mise1jerolim-mise-slicka

Podijeli 4 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani