Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Život

Brazilska fotografkinja odlučila je pokazati kako zaista izgleda porod kod kuće (i nije za osjetljive)

Line Sena fotografira žene tijekom poroda u njihovoj boli, sreći i krvi

Pošalji Podijeli Tweetaj

Brazilska fotografkinja, 33-godišnja Line Sena, skupila je impresivnu i posebnu kolekciju fotografija žena koje su odlučile roditi u svome domu. Sena je započela taj projekt potaknuti vlastitim iskustvom rađanja u svome domu.

“Sina Davida, danas petogodišnjaka, odlučila sam roditi kod kuće. Primalja koja me je i porodila, poznavala je novinara koji je pisao članak o tome te me je upitala bih li pristala da on prisustvuje porodu i sve fotografira. Pristala sam”, prisjeća se Sena, koja je danas članica Međunarodne udruge profesionalnih fotografa za porode i majka dvoje djece.

Previše carskih rezova

Kada je ostala trudna Sena je intenzivno počela razmišljati o prirodnom porodu kod kuće. Počela je istraživati i uočila je da je broj poroda koji završi carskim rezom u Brazilu mnogo veći od brojke koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. Fotografkinja smatra da u mnogim slučajevima to nije bilo nužno. Zbog toga je odlučila roditi doma uz pomoć primalje i otići u bolnicu samo ako to bude nužno. Nasreću, sve je proteklo u najboljem redu.

porod
Fascinantan prizor poroda - Facebook/Line Sena

“Faciniraju me osjećaji i odnosi koji se javljaju tijekom poroda. Ne govorim tu samo o osjećaju ljubavi, nego i straha, nesigurnosti koju žena osjeća u tim trenucima”, objašnjava Sena. Za nju nema ništa ljepše i intenzivnije od rođenja djeteta. Svako novo fotografiranje poroda, za Senu, je prilika za učenje ali i ponovno proživljavanje svih emocija vlastitog iskustva. Naravno sve žene prije takve odluke, sa čime se slaže i Sena, trebaju konzultirati liječnika.

Pomalo zastrašujuć prizor
Pomalo zastrašujuće - Facebook/Line Sena
porod2
Fotografkinja je i sam rodila u svome domu - Facebook/Line Sena
porod4
Osjećaj sreće i olakšanja nakon svega - Facebook/Line Sena

 

porod5
Sve više žena se odlučuje roditi prirodnim putem izvan bolnice - Facebook/Line Sena

 

 

porod6
Sena snima mame i novorođene bebe - Facebook/Line Sena

 

porod8
Sreća na kraju svega - Facebook/Line Sena

 

 

Podijeli 8 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani