Dva gazirana soka dnevno znatno utječu na jetru, ali dijetalne verzije nemaju isti učinak, tvrdi studija

Zaslađena pića povezana su s dijabetesom, srčanim bolestima i bolestima jetre

Gazirani sokovi utječu na zdravlje
FOTO: Diego Salcido/Flickr

Ako dnevno pijete dvije limenke gaziranog pića zaslađenog šećerom, povećavate rizik bolesti jetre. Znanstvenici su utvrdili da ljudi koji piju više od jednog pića sa šećerom kao što su kola ili limunada ili voćni sokovi, imaju veći rizik od obolijevanja nego oni koji uopće ne piju slatka gazirana pića.

Upozoravaju da su gazirana zaslađena pića najvjerojatnije povezana s dijabetesom i srčanim bolestima. Čini se da pića s niskom količinom šećera, odnosno dijetalna verzija, nemaju isti učinak na zdravlje jetre.

Grupa znanstvenika sa Sveučilišta Tufts u Bostonu proučila je 2634 osobe srednje dobi, muškarce i žene koji su trebali reći koju količinu pića s kofeinom ili šećerom piju. Sudionici studije prošli su računalnu tomografiju da bi se izmjerila masnoća u jetri. Pojedinim sudionicima ustanovljena je nealkoholna masna jetra.

Dijabetes i kardiovaskularne bolesti

Ilustracija žile
Ilustracija žile Hugo Paice/Flickr

Znanstvenici iz Centra za istraživanje ljudske prehrane Jean Mayer primijetili su veću rasprostranjenost bolesti masne jetre kod ljudi koji su izjavili da dnevno piju više od jednog pića s dodatkom šećera, uspoređujući ih s osobama koje uopće ne piju gazirana zašećerena pića.

Studija objavljena u Journal of Hepatology otkriva vezu čak i kada se u obzir uzmu dob, spol, indeks tjelesne mase, dijetna prehrana i stil života, unos kalorija, alkohola i pušenje.

Suprotno tome, autori studije nisu našli nikakvu vezu između dijetalne kole i masne jetre.

Ova je studija doprinos istraživanjima koja već neko vrijeme nagovještavaju da su pića s dodatkom šećera vjerojatno povezana s bolestima masne jetre i drugim kroničnim bolestima kao što su dijabetes i kardiovaskularne bolesti.

Nema simptoma

Potrebno je još mnogo studija da se promijeni odnos ljudi prema konzumaciji pića s dodanim šećerom koja su izvor praznih kalorija. Možda bi ljudi trebali sačuvati takva pića samo za posebne prilike.

Nealkoholnu masnu jetru karakterizira nakupljanje masnoća u stanicama jetre koje nije vezano uz konzumaciju alkohola, a mnogi od oboljelih nemaju nikakve simptome.

Pretilost povećava rizik masne jetre, piše Daily Mail, a ljudi s masnom jetrom više obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Pića zaslađena šećerom glavni su izvor fruktoze, šećera za koji se smatra da povećava rizik masne jetre s obzirom na to kako ga naše tijelo procesuira.