Gomile studija potvrdile da što više ribe jedete imate manje šanse da budete depresivni

Možda omega tri masne kiseline mijenjaju strukturu membrane stanica mozga

FOTO: Hugo von Schreck/Flickr

Ljudi koji jedu više ribe imaju manji rizik za razvijanje depresije, pokazuju analize prije provedenih studija. Znanstvenici su analizirali rezultate 26 studija koje su uključivale više od 150.000 ljudi. Koncentrirali su se na odnos depresije i učestalosti konzumacije ribe.

Deset studija je rađeno u Europi, a sedam u Sjevernoj Americi, dok su ostale provedene u Aziji, Oceaniji i Južnoj Americi. U Europi se pokazalo da su ljubitelji ribe imali 17 posto manji rizik za depresiju, a studija je pokazala da postoji razlika između muškaraca i žena. Muškarci su smanjili rizik za 20 posto, a žene za 16 posto.

U svim europskim studijama, uočen je manji rizik oboljevanja od depresije, ali to se ne može zaključiti za druge kontinente. Možda je razlog tome manji broj sudionika u studijama zbog čega rezultati ne mogu biti značajni, smatra autor studije Fang Li sa sveučilišta Qingdao u Shandongu u Kini.

Ljudi koji jedu ribu su općenito zdraviji

Studije bile samo promatračke uz analiziranje podataka, a ljudima nisu date upute da jedu više ribe da bi se mogli promatrati učinci. Osim toga nije bilo informacija o vrsti ribe koju su jeli jer to možda varira od vrste do vrste. Potrebno je još puno sličnih studija koje bi proučavale povezanost depresije i prehrane ribom kako bi se donio relevantan zaključak.

Uopće nije jasno zašto bi jedenje ribe bilo povezano sa smanjenjem depresije, ali možda je u igri nekoliko mehanizama. Omega tri masne kiseline mogu promijeniti strukturu membrane stanica mozga ili možda druge masne kiseline modificiraju aktivnost neurotransmitera dopamina i serotonina za koje se smatra da su povezani sa depresijom.

Definitivno je da su ljudi koji jedu puno ribe općenito zdraviji, bolje se osjećaju pa je i rizik od depresje manji. Studija je objavljena jučer u Journal of Epidemiology & Community Health.