Heinz je predstavio ketchup koji je napravljen od rajčica uzgojenih u uvjetima kao na Marsu

Rajčice za ketchup su uzgojene na ekstremnim temperaturama i u uvjetima sličnima onima na Marsu

FOTO: @HeinzTweets/Twitter

Proizvođač kečapa Heinz u ponedjeljak je otkrio svoju prvu bocu kečapa “Marz Edition”, posebnog recepta napravljenog od rajčica uzgojenih na ekstremnim temperaturama i u uvjetima sličnima onima na Marsu. Tim znanstvenika koji stoji iza “nebeskog” umaka koji je rezultat dvogodišnjeg istraživanja i razvoja, kaže da umak uvećava mogućnost za dugoročnu proizvodnju hrane na Crvenoj planeti.

“Jako smo uzbuđeni što je naš tim stručnjaka uspio uzgajati rajčice u uvjetima kao na Marsu i da smo ono što smo stvorili podijelili sa svijetom”, kazala je Cristina Kenz iz Kraft Heinza u priopćenju. Kako bi simulirali uvjete slične Marsu, znanstvenici su kemijski izmijenili tlo na Zemlji da oponaša ono na Marsu i uzgajali su rajčice pod istim temperaturnim i uvjetima vlage koji vladaju na površini Marsa. Mars je za više od 37 stupnjeva Celzijusa hladniji, ima atmosferu sastavljenu uglavnom od ugljičnog dioksida, smanjenu sunčevu svjetlost i gravitaciju, piše Quartz.

Umak ima iste sastojke po originalnom receptu

Korištenjem umjetnih izvora svjetlosti, gnojenjem tla i ispiranjem toksina iz tla, znanstvenici su ga učinili gostoljubivim za rajčice i nekoliko drugih kultura, poput ječma i kelja. Iako su rajčice uzgojene u posebnim uvjetima, konačni umak ima iste sastojke kao i originalni kečap Heinz.

Do sada, većinu napora oko otkrivanja načina uzgoja hrane u simuliranim uvjetima kao na Marsu, činile su kratkoročne studije o rastu biljaka. Ovaj projekt gleda na dugoročnu berbu hrane. Kečap je posljednja kulinarska pobjeda astronauta koji su nedavno bili domaćini taco partyja na međunarodnoj svemirskoj postaji koristeći prve čili paprike uzgojene u svemiru, javio je CNN.

Hrana je ključna za dugoročnu prisutnost na Marsu

Ako ljudi žele uspostaviti dugoročnu prisutnost na Marsu, ključna je sposobnost uzgoja hrane u teškim uvjetima. Te iste aplikacije mogle bi se koristiti i na Zemlji kako bi naučili kako se usjevi mogu uzgajati na surovim mjestima, piše Space.

“Postizanje kvalitetnog uroda koji se može koristiti u Heinz kečapu, je rezultat o kojem smo sanjali i ostvarili ga. Omogućio nam je da vidimo koje su mogućnosti dugoročne proizvodnje hrane izvan naše planete”, kaže Andrew Palmer, vođa tima znanstvenika. Serija umaka Marz Edition prošla je Heinzove testove kvalitete, ali nije odobrena za javnu potrošnju i neće se uskoro naći na policama trgovina. Test okusa novog kečapa predstavljen je na Twitteru i Instagramu.