„I svoj kuhinjski stolić možete pretvoriti u foto studio i fotografijom ispričati priču“, poručuju stručnjaci iz Probne kuće IKEA

Subota je poslijepodne. Zagrebačke ulice dobrano je oprala kiša koja ne odustaje, a mi se nalazimo u toplome, na radionici umjetničkog fotografiranja hrane u Probnoj kući IKEA, u Ilici 42. Čuje se glasniji razgovor.

„Koji tanjur ti treba?“, pita osoba A osobu B. Osoba A pritom dodaje: „Mislim, koja ti boja treba? Imam ovdje crnu i bijelu.“ Osoba B odgovara: „Daj crnu. I stavi škampe, složi mi neku ljetnu kompoziciju. Stavit ću neku svijetlu podlogu da se bolje vidi oštrija sjena“, zaključuje osoba B. Razgovor završava. Kompozicija je spremna. Škljoc, škljoc. Iz ptičje perspektive ovaj put. Tronožac je tome poslužio. I opet škljoc, škljoc, škljoc. „Aha, konačno je dobro“, čuje se uzvik osobe B. „Sada možete probati i vi, ja ću vam asistirati i savjetovati vas pritom“, uzvikuje osoba B.
ikeaworkshop_03_resize

ikeaworkshop_52_resize
ikeaworkshop_59_resize

Sada je, pretpostavljam, već i jasno tko su osoba A i osoba B. IKEA kuhar s iskustvom u radu od trideset godina, Miroslav Bajs i profesionalni fotograf, Domagoj Kunić. Njihov razgovor osluškuju radoznala lica šarolikog društva ljubitelja gastronomije, one kućne, osobito, i fotografije koje ni uporna kiša nije odvukla od dolaska na radionicu jer, poručuju, žele naučiti nešto novo. Među njima je i Monika (39) koja je na radionicu došla zbog ljubavi prema fotografiji. Iako se ne bavi profesionalnom fotografijom, stalno nešto fotografira mobitelom. Zaključuje kako je vizualan tip i kako svaki detalj može ući u njezin kadar. Ivana (25), studentica dizajna, radionici se pridružila zbog posla. Želi naučiti nešto novo što će joj pomoći u radu u kreativnoj agenciji u kojoj je zaposlena. Premda, priznaje na kraju, ipak je tu i zbog osobnih razloga, jer jako voli pripremati hranu. Sada će naučiti i kako kombinirati boje hrane kako bi fotografija ispala još kvalitetnija, zaključuje.

Komplementarnost boja, naime, jedna je od važnijih lekcija koju su polaznici radionice umjetničkog fotografiranja hrane danas usvojili. „Kada gledate spektar boja u kružnici, poručuje Domagoj, profesionalni fotograf, boje koje su na suprotnim stranama kružnice, najbolje idu zajedno. Bojama, zaključuje, stvarate atmosferu u kadru. Pritom, dodaje kuhar i stilist, kako postoje boje koje potiču apetit, poput crvene ili narančaste, ali i one, poput plave ili zelene, koje doprinose manjem apetitu.

ikeaworkshop_22_resize

No, prije lekcije o kompoziciji i slaganju boja, polaznici radionice umjetničkog fotografiranja hrane trebali su svladati osnove korištenja kamere, a potom su saznali i ponešto o rasvjeti. Sve im to objašnjava profesionalni fotograf dok stoji pritom blizu soft boxa, odnosno studijske rasvjete, budući da u prostoriji nije bilo prirodnog svjetla. Kako bi im ipak približio kućnu atmosferu u kojoj će većina stvarati svoje umjetničke uratke, Domagoj je polaznicima radionice poručio da zamisle da je ovaj soft box njihov prozor kod kuće koji gleda na sjever.

ikeaworkshop_57_resize
ikeaworkshop_07_resize

Do prozora (ili soft boxa) nalazio se manji stol na nogarama. Više, poručuje, ionako nije potrebno za dobru fotografiju. „Dovoljan vam je prostor od 0,5*0,5 metara, u njemu gradite svoj mali svijet. Njega pretvorite u svoj foto studio i ispričajte svoju priču o hrani“, zaključuje Domagoj koji je na radionicu došao opremljen i nizom drugih rekvizita. Od, kako kaže, Biblije u fotografiji detalja ili Patafixa, odnosno ljepljivih jastučića koji služe za lijepljenje različitih malih predmeta kako se ne bi mogli micati do Kapafixa koji se koristi kao sjenilo za svjetlo (jedna od najkorisnijih alatki u studijskoj fotografiji).

ikeaworkshop_27_resize
ikeaworkshop_28_resize

U njegovoj kutiji bilo je i niz letvica i kockica. Njih, govori polaznicima, koristi kako bi podignuo određenu hranu i dodaje kako dodatni rekviziti pomažu da svojom fotografijom prikažu ono što žele i ispričaju svoju priču. No, zaključuje IKEA kuhar i stilist Miroslav i pritom polaznicima radionice nudi slasne zalogaje različitih varijanti lososa kojeg IKEA ima u svom asortimanu, kako je najbolji začin za dobru fotografiju hrane ljubav prema fotografiji jer, kaže kako, kada je fotograf dobar, i hrana koja nužno ne izgleda svjetski, može izgledati tako da će gledatelj htjeti oblizati prste.

ikeaworkshop_21_resize
ikeaworkshop_24_resize

Ljubiteljima gastronomije i fotografije Miroslav i Domagoj otkrili su još niz trikova kojima svoju fotografiju hrane mogu učiniti kvalitetnijom, a želiš li saznati neke od njih, moći ćeš to učiniti na ponovnoj radionici umjetničkog fotografiranja hrane koja će se održati 03. prosinca, poručuju iz Probne kuće IKEA. Na nju se, ponavljaju, mogu prijaviti svi članovi IKEA FAMILY programa lojalnosti putem internetske stranice vizijadoma.hr/probna_kuca/.

Stručnjaci iz Probne kuće IKEA pritom najavljuju i predstojeće aktivnosti za građane, među kojima je i radionica uzgoja biljaka kod kuće koja će se održati u četvrtak 24. studenog poslijepodne. Polaznici ove radionice će uz stručnu podršku naučiti kako svoj dom mogu prometnuti u malu zelenu oazu koja, ne samo što će biti mamac za oko ukućana i gostiju, već će dobro poslužiti i prilikom kuhanja. Tom će radionicom otpočeti Dani održivosti u Probnoj kući u sklopu kojih će se svaki dan do 5. prosinca održavati radionice za djecu i odrasle o održivijem životu u kući. Od uštede energije i vode, preko brige o otpadu, do rodne ravnopravnosti te zaštite ranjivih skupina u društvu i njihovo uključivanje u život zajednice.

Uz ovu radionicu, dodaju kako maštovite Facebook fanove uskoro u Probnoj kući IKEA očekuje i posebna poslastica. Naime, jedan sretnik ili sretnica osvojit će tzv. Probni party u 500 metara kvadratnih velikoj Probnoj kući IKEA u samome srcu Zagreba. Detalje ne žele otkrivati jer, kako kažu, sve će ovih dana biti dostupno na Facebook stranici IKEA Hrvatska.