Informacije o umjetnim zaslađivačima već su neko vrijeme prilično konfuzne. No, činjenica je da vas čine debelima

Jedine studije koje tvrde suprotno su one koje financiraju proizvođači

ZADNJA IZMJENA: Jan 5, 2017
Foto: Pascal/Flickr

Vrlo su konfuzne informacije o umjetnim zaslađivačima. Dok ih jedna studija povezuje s masnim naslagama oko trbuha, druga ne nalazi nikakve dokaze da debljaju. Što više čitate o aspartamu, steviji, sukralozi ili nekim drugim zamjenskim šećerima, slika je sve zbrkanija.

No, imajte na umu. Umjetni zaslađivači neće nam pomoći da smršavimo i ostanemo u formi. U nekim slučajevima mogu biti gori nego pravi šećer, piše Vice. Dr. Robert Lustig, neuroendokrinolog sa University of California, upitan o zbunjujućim kontradiktornim studijama, kaže da se ove kontroverze gube čim se maknu studije koje su financirale kompanije koje proizvode zaslađivače.

Problematične studije koje financiraju proizvođači

Ne morate mu vjerovat, ali analiza sa Center of Behavioral medicine na Northeastern Ohio University, utvrdila je da je 100 posto studija koje su financirali proizvođači aspartama, zaključilo da je siguran, a 92 posto nezavisnih studija došlo je do suprotnog zaključka.

Ne treba kriviti umjetne zaslađivače za epidemiju debljine ali oni su svakako dio priče, kaže Kristina Rother, voditeljica sekcije za dijabetes kod djece i metabolizam pri američkom National Institute of Health. Dr. Rother je objavila puno studija o umjetnim zaslađivačima. Kaže da kada je počela brinuti o njihovoj ulozi u debljanju, njezini su prijatelji bili vrlo nepovjerljivi. Govorili su, zar zbilja misliš da nešto sa nula kalorija uzrokuje debljanje?

Upotreba umjetnih zaslađivača dramatično porasla

Širom svijeta oko 600 milijuna odraslih i 42 milijuna djece je pretilo, kažu podaci WHO. Ove su brojke astronomske ako se usporede s podacima od prije 40 godina. A tijekom protekle četiri decenije, upotreba umjetnih zaslađivača dramatično je porasla. Umjetni zaslađivači, jasno je, neće pomoći smanjenju broja debelih ljudi. Ljudi koji ih redovito koriste ostaju jednako pretili i sa jednakim šansama da će dobiti dijabetes i sve druge negativne posljedice za zdravlje kao i ljudi koji koriste šećer.

Ideja da će nešto što nosi oznaku dijetno, light ili smanjeni broj kalorija kod pića i hrane stvara iluziju da konzumiramo puno manje kalorija. I onda kako nas nešto sa manje kalorija deblja i čini bolesnima? Postoji puno mogućih objašnjenja, kaže Susan Swithers koja se bavi problemima metabolizma sa Purdue University. Ljudi misle da su umjetni nekalorični zaslađivači bolji od šećera i da time smanjuju uzimanje kalorija. Zbog toga često pretjeruju u količini.

Umjetni zaslađivači prekidaju bitnu vezu u tijelu

Umjetni zaslađivači izgleda prekidaju vezu između onoga što se događa u ustima, mozgu i u probavnom sustavu kada jedemo nešto slatko. Osjetila okusa poručuju mozgu da se spremi na razgradnju i metaboliziranje šećera. Pankreas počinje lučiti inzulin. Ali taj slatki okus u ustima stiže od umjetnih zaslađivača pa probavni sustav nikada ne dobije očekivani šećer. To može pojačati želju da se pojede nešto slatko što uistinu sadržava šećer.

Ovo može stvoriti probleme kada se jede pravi šećer jer je sposobnost tijela da predvidi što će se zbiti kada stigne nešto slatko poremećena. Neka istraživanja u posljednje vrijeme sugeriraju da umjetni zaslađivači remete mikrobiom crijeva koji podupire probavu. Na taj se način može razviti stanje predijabetesa. Rother kaže da promjene u crijevnom mikrobiomu koje uzrokuju umjetni zaslađivači mogu pridonijeti boljoj apsorpciji određenih nutrijenata.

Još nije potvrđeno je li opasniji pravi ili umjetni šećer

Ovo zvuči kao dobra stvar ali prevelika apsorpcija može biti veza između nadomjestaka za šećer i debljanja. Sva nezavisna istraživanja ukazuju na to da umjetni šećeri nisu dobri za organizam. Ipak još uvijek nije definitivno potvrđeno da li su za nas lošiji nego regularni šećeri. Lustig kaže da misli da su pravi šećeri još gori. Ilustrira time da ako je pravi šećer na skali broj 10, a voda nula, umjetni je broj 6. Sve, naravno, ovisi o trenutnom zdravstenom stanju i udjelu slatke hrane koji imamo u prehrani.

Pijete li litru zaslađenog pića dnevno, onda je naravno pravi šećer lošiji nego umjetni. Oni koji rijetko jedu slatko ili rijetko piju slatka pića, a zdravi su, mogu slobodno uzimati šećer. Barem će reakcija tijela na šećer biti odgovarajuća, savjetuje Rother. A dilemirate li između napitka sa pravim ili umjetnim šećerom, najbolji je odgovor – pijte vodu.

Eva Benedik
Telegram autor
1257 članaka Više o autoru