Istraživanje s Harvarda (dugo 24 godine) tvrdi da su krumpir, grašak i kukuruz povrće koje najviše deblja

Stručnjaci preporučaju da krumpir zamijenimo smeđom rižom i cjelovitim kruhom

FOTO: Steven Depolo/Flickr

Znanstvenici imaju loše vijesti za sve ljubitelje krumpira. Oni su potvrdili ono u što se dugo sumnjalo, a to je da krumpir nije dobar za vitak struk jer je to povrće koje najviše deblja. Znanstevnici sa Harvarda preporučuju da bi ljudi koji brinu o svojoj težini trebali pokušati sa smeđom rižom i cjelovitim kruhom umjesto krumpira, a drugo povrće koje bi mršavci trebali izbjegavati je kukuruz i grašak.

Čak i celer za kojeg se smatra da je prijatelj većine onih koji su na dijeti ne pomaže magičnom gubljenju kila. Konzumiranje više borovnica, šljiva i karfiola može pomoći onima koji su na dijeti da postignu željeni cilj.

Studija sa Harvardove škole narodnog zdravlja, tijekom 24 godine je svake četiri godine analizirala detaljne informacije koje im je davalo više od 130.000 Amerikanaca oba spola. Ispitanici su redovito vagani i davali su informacije da li puše, vježbaju, koliko gledaju TV kao i informacije o drugim aspektima života.

Konzumiranje voća korisnije od povrća

Uzimanje voća u dijeti pokazalo se dvostruko boljim od povrća. Svaka dodatna porcija voća dnevno vodila je gubitku jednog kilograma kroz četiri godine. Borovnice su na prvom mjestu što se tiče gubljenja masti, a sa dodatnom šakom borovnica na dan gubi se cijeli kilogram težine. Šljive, jagode, grožđice i grožđe isto visoko kotiraju na listi gubitka kilograma.

Joseph Skompski
Borovnice su na prvom mjestu po pitanju gubljenja kilograma Joseph Skompski/Flickr

Ispitanici su zamijenili slatke deserte sa ovim voćem bogatim polifenolima. To koristi zdravlju i ujedno mijenja metabolizam i način na koji tijelo procesuira šećer. Na vrhu liste povrća našla se cvjetača. Drugo povrće koje je dobro za gubitak kilograma je brokula i prokulica.

Pišući za časopis PLOS ONE, znanstvenica Monica Bertoia navodi da se možda učinci ove hrane čine malim, ali se isplate. Umjerena magnituda gubitka težine kada se poveća dnevni unos za jedan do dva obroka povrća odnosno voća, povezana je sa stvarnim, supstancijalnim gubitkom težine i promjenama u metabolizmu. Čak i ako ostanete na istoj težini, nećete se udebljati što se tijekom godina uglavnom događa.

Krumpir je izvor vitamina C

Nije sve zeleno dobro za struk. Kukuruz, krumpir i grašak vezani su uz dobijanje na težini, a praćeno je jedino konzumiranje kuhanog, pečenog i pire krumpira.

Dotkorica Bertoia kaže da su i smeđa riža i integralni kruh dobre alternative krumpiru. Krumpir je izvanredan izvor C vitamina, kalija i vlakana, jedino što ima više kalorija od drugog povrća pa ga znanstvenici stavljaju u grupu sa kruhom, rižom i tijestom.