Nekad je nužno odabrati stranu

Izgleda da se Mali piknik na Gornjem gradu među Zagrepčanima stvarno primio. Bila sam na prvom u sezoni

Traje kroz kolovoz, četvrtkom, uključuje OPG-ovce, dekice na travi i vino

Mali piknik
FOTO: Vjekoslav Skledar

Kad se prošle godine pojavio, Mali piknik je zvučao možda pomalo pretenciozno. Ljudi na dekicama razbacani na livadi na Gornjem gradu sa svojim čašama rosea, OPG-ovci koji im nude sireve, torte, bezglutenske kruhove, eko zalogaje, sve pod romantičnim svjetlom fenjera i lampica… No, izgleda da se događaj na Vranicanijevoj poljani među Zagrepčanima zaista primio. Naime, Mali plac, sad već poznata zagrebačka platforma koja okuplja lokalne proizvođače, ove je godine organizirao još jedan Mali piknik, ovoga puta svakog četvrtka; kroz cjeli kolovoz. Prije dva dana bio je prvi.

Otišla sam ne očekujući puno, prvenstveno zbog vrućina. Naime, činilo mi se posve suludo da bi itko na ovoj temperaturi sjedio negdje vani na livadi, osim ako nije na Sljemenu. No, zeznula sam se. Kad sam došla oko pola devet navečer (inače traje od 18 do 23 sata) Vranicanijeva poljana iznad Strossmayerovog šetališta je bila krcata. Svi su bili na svojim dekicama koje, ako stignete na vrijeme, možete posuditi iz košare na sredini. Ja sam ugrabila zadnju.

Oko devet počne svirka na obližnjem Strossu

Iako mi se na prvu nije baš dopala ideja da se stiskam među ljudima za koje mi se činilo da sjede preblizu jedni drugima, kad sam se napokon opustila i sjela, a na kraju i izula, dojam cijelog događaja je postao potpuno drugačiji. Postao je stvarno dobar. Fora je biti usred grada, izležavati se na livadi, promatrati ljude i grickati dobru hranu. Čak mi je i vrućina, zahvaljujući hladnoj travi, postala podnošljiva. Na livadi je, osim dekica, bilo raspoređeno i nekoliko paleta koje glume stolove, sve je bilo puno lampica omotanih oko stabala i u grmovima, po podu su bili razbacani fenjeri, a bilo je i upaljenih svijeća na starinskim svijećnjacima. Dakle, romantika.

Mali piknik Vjekoslav Skledar

Oko devet je sa svirkom na obližnjem Strossu počeo Zagreb Balkan Jazz Band što je samo zaokružilo cijelu atmosferu. Oko mene je bilo raznolikih društava; zaljubljenih parova, prijateljica koje su razgovarale o poslovima i faksu, roditelja s djecom, a oko nas je trčkaralo i nekoliko pasa. Iako posljednjih godina u Zagrebu gotovo svaki event na otvorenom uključuje i kućice, ovdje ih, za promjenu, nema. Proizvodi su izloženi na stolovima koji izgledaju kao da su iz školskih učionica, svaki proizvođač je uredio svoj, a ono što mi se posebno dopalo bila je činjenica da se većina proizvoda može degustirati prije nego što odlučite što biste kupili.

Mali piknik Vjekoslav Skledar

Sirevi, teglica graha s povrćem, rose, Prgice…

Prošla sam ponudu i detaljno proučila vina, pa tako možete kupiti bocu rosea od 0,75 l za 35 kuna, frankovku za 40, cabernet franc za 50 i cuvée za 55 kuna. Naletjela sam i na zanimljive kruhove, bez kvasca, bez glutena, kukuruzne, od heljde, raži… Jedan ćete platiti 25 kuna, ali gospođa Iris iz Iris i Branimir delicija uvjerava me da traju 9 do 12 dana, što se na kraju ipak onda isplati. Naišla sam i na sireve koji se prodaju na kilu, tvrdi kozji su 130, a kravlji 100 kuna. Postoji nekoliko verzija, recimo, dimljeni, s vlascem ili paprikom.

Mali piknik Vjekoslav Skledar

Zgodne su i male Prgice koje su kombinacija kozjeg i kravljeg sira sa začinima (sol, papar, crvena paprika, chilli, češnjak), a koštaju 12 kuna. Na stolu Slatko moje zeleno su jako popularne vege fritule, zapravo se radi o koktel rajčicama serviranim u plastičnim čašama, kao fritule. Koštaju 10 kuna. Tu možete pojesti i grah to go, odnosno, teglicu graha s povrćem za 20 kuna.

Mali piknik Vjekoslav Skledar

Gospodin s posebnom vrstom kikiriki maslaca

Zaintrigirao me i jedan gospodin s kikiriki maslacem. Krunoslav iz zadruge Arka Naša opisuje ga kao superjunački maslac – Super Danko. Ispričao mi je da je prije četiri godine, kad je postao vegan, odlučio stvoriti nešto super hranjivo. Tvrdi da vas samo jedna žlica ovog maslaca, koji je kombinacija sjemenki bogatih proteinima – kikirikija, buće, konoplje, lana, sezama… – može držati sitima tri sata. Probala sam jedan s jače i drugi s manje mljevenom konopljom i bolja mi je bila slabije mljevena varijanta jer se ne osjeti gorčina kao kod jače mljevene. Cijene su od 40 do 130 kuna, ovisno o veličini.

Novinarka Telegrama na Malom pikniku Vjekoslav Skledar

Dragec s OPG-a Šenjug iz Zagorja na svom stolu je prodavao sokove i džemove od šumskog voća poput drena, gloga, šipka, bazge, koprive i trnine. Sokovi su 30, a džemovi 25 kuna. Na stolu Strudlmanije su bile slatke, domaće štrudlice s makom, orasima i grožđicama od 25 do 30 i peciva po 5 kuna, a kraj njih se smjestio OPG Damir Ban Ekomedo na kojem prodaju med.

Mali piknik Vjekoslav Skledar

Osim na one s hranom i pićem, naletjet ćete i na par štandova s prirodnim kremama, sprejevima i kozmetikom, pa sam tako prošetala do stola Lelinih prirodnih masti gdje sam na kraju probala ukusan sok od stolisnika koji košta 5 kuna. Oko deset sati livada se već dosta ispraznila, pa je sad ljudi bilo zapravo taman. Kupila sam si rose za 35 kuna i vratila se na svoju dekicu. Iako mi je isprva bilo malo kiselo, vrlo brzo mi je počelo pasati. Atmosfera je postala mirna, vrlo intimna, ljudi su se utišali i uživali u večeri. Otišla sam malo iza jedanaest, kad je još uvijek nešto ljudi ostalo bezbrižno čavrljati.