Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Život

Izlazi biografija živopisne gospođe Doris, iz danas cijenjene dinastije Delevingne, istaknute londonske kurtizane

Doris je bila prateta supermodela Care Delevingne

Pošalji Podijeli Tweetaj

Prateta supermodela Care i Poppy Delevingne, Doris, dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća bila je jedna od najistaknutijih londonskih kurtizana. U njenoj biografiji, koja 7. studenoga izlazi u Britaniji, detaljno su opisane afere s lordovima i drugim istaknutim članovima visokog društva, uključujući i Winstona Churchilla i njegovog sina Randolpha.

Ulazak u visoko društvo

Knjiga Doris Delevingne opisuje kao ženu skromna porijekla, čiji je društveni uspon započeo brakom s grofom Castlerosseom. Grof je ostao očaran s Doris nakon što su se upoznali u jednom londonskom noćnom klubu, gdje je on utapao tugu nakon neuspješnog dana na trkalištu. Grof je bio korpulentan, ćelav i izgledao je starije od svojih 37 godina. Od samog početka njegov je plamen želje gorio jače nego njezin. Na njegovu inicijativu započeli su vezu, a iako je ona navodno cijenila njegov humor (ali i titule i imovinu), nastavila se viđati s drugim muškarcima u zamjenu za poklone i novac.

Castlerosse se skupocjenim poklonima pokušavao natjecati s njenim udvaračima. Ponudio joj je i brak, iako mu je majka zaprijetila da će ga razbaštiniti. Vjenčali su se u tajnosti. Ako već ne brakom, Doris je bila zadovoljna novom titulom. Castlerosse je, s druge strane, imao druge brige. Osim što se bojao roditeljima reći da se oženio, Dorisini troškovi tjerali su ga u bankrot. Biografija opisuje svađu u kojoj grof Doris neuspješno pokušava smanjiti džeparac, s tada astronomskih 100 funti tjedno. ”U redu,” rekla mu je, ” Ne moraš mi davati ništa. Sama ću zarađivati.” Svjestan što to znači, Castelrosse joj je džeparac još i povećao.

Brakorazvodna parnica dulja od 10 godina

Za Doris, brak nije značio ništa više od promjene imena. Nastavila je s aferama, a nakon što bi je Castelrosse optužio za nevjeru, branila se da nije kriva i da je jednostavno ‘magnet za muškarce’.

Nakon brutalne svađe koja je završila i fizičkim obračunom, Doris se vratila u vlastitu kuću, nakon samo šest tjedana zajedničkog života. Htjela je razvod, ali nije željela prva podnijeti zahtjev jer nije mogla podnijeti da muž i njegova obitelj razvlače njezino ime po blatu. Na posljetku ga je ipak podnijela, priloživši fotografije ozljeda koje je zadobila u fizičkom sukobu s Castelrosseom, a brakorazvodna parnica trajala je više od deset godina, za vrijeme kojih su priče o Dorisinim pothvatima navodno potpuno izluđivali Catelrossea.

Kako je upoznala Churchilla

Winstona Churchilla upoznala je 1930. godine u Francuskoj, u vili lorda Beaverbrooka u Le Touquetu. Navodno su spavali zajedno u pariškom hotelu Ritz, nakon čega je Churchill entuzijastično hvalio njeno umijeće vođenja ljubavi. Churchill nikada nije javno porekao ove glasine.

Nakon Churchilla, okrenula se mlađim muškarcima. Nakon kraće veze s Tomom Mitfordom, još jednim istaknutim članom visokog društva, započela je aferu s Winstonovim dvadesetjednogodišnjim sinom Randolphom Churchillom. Izbezumljeni Winston pokušao je intervenirati i prekinuti vezu koja je vrlo brzo postala jedan od glavnih tračeva u gradu. Doris se i nije baš trudila da šaputanja o njoj ne dođu do muža od kojeg se još nije službeno razvela. Navodno je vezu s mlađim Churchillom otkrio konobar jednog elitnog restorana nakon što je otvorio ostavu i u zraku ugledao par elegantnih ženskih nogu.

‘Ono što mi ti možeš dati, trajalo bi mi dva dana’

Doris je u vrijeme nakon rastanka s mužem bila protagonist brojnih tračeva londonskih salona. Ako je imala jednog saveznika, bio je to Gerald Tyrwhitt-Wilson, ekscentrični barun koji je u svom domu okupljao odbačene iz krugova gradske elite.

Doris i Gerald sjedili bi za klavirom u njegovom salonu i satima tračali. Doris bi često govorila i o svojim financijskim problemima. Naviknuta na život na visokoj nozi, teško je uspijevala pokriti račune samo poklonima ljubavnika. Nakon što bi se Tyrwhitt-Wilson ponudio da pomogne, lagano bi ga poljubila i rekla ”Gerald, ono što mi ti možeš dati trajalo bi mi dva dana”.

‘Da si morala spavati s toliko staraca, razmislila bi’

Biografija Doris opisuje kao ženu bez skrupula, za koju seks nije bio ništa više od sredstva za preživljavanje i održavanja životnog stila na koji se navikla. Na jednom zajedničkom ručku na komentar prijateljice kako je sigurno uzbudljivo imati tolike ljubavnike rekla ”Draga, da si ti morala spavati s toliko staraca, malo bi razmislila.”

Nakon okončanja brakorazvodne parnice Doris Delevigne ušla je u lezbijsku vezu s bogatom Amerikankom. Drugi svjetski rat provela je u New Yorku, a kada je veza pukla, vratila se u London bez novca. Očajna, založila je posljednje dijamante, nesvjesna da je to ilegalno za vrijeme rata. Nakon što je shvatila da će vjerojatno završiti u zatvoru, oduzela si je život predoziranjem barbituratima.

Podijeli 9 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani