Izvukli smo originalne priče iza nekih Disneyjevih klasika. Iskreno, nismo imali pojma da su tako jezive

Disneyevi crtići prilična su suprotnost originalnim bajkama

ZADNJA IZMJENA: stu. 24, 2016
Foto: Wikipedia

Disney nam već desetljećima kroz svoje crtiće pruža prilično jedinstven doživljaj bajki. No, kako piše BuzzFeed, neke bajke i priče, u svom originalu, prilično su različite od Disneyjevih uljepšanih, slatkih i romantičnih verzija.

Ako ste mislili da je priča o Trnoružici bajka za djecu, ili da je Pocahontas bila usred velike ljubavne priče s Johnom Smithom, razmislite još jednom. Da je Disney pratio stvarnu priču, Trnoružica bi zapravo bila žrtva silovanja, a Pochanotas se nikada ne bi spetljala s Englezom. Evo malog pregleda kako zapravo izgledaju stvarne priče iza 12 kultnih Disneyevih klasika.

1. Pepeljuga

pepeljuga
Disney Pepeljuga YouTube

Disneyeva verzija: Pepeljuga je princeza prema kojoj se njena maćeha ponaša užasno. Kasnije u priči, ona odluči otići na bal kako bi se susrela s princem. Pomoću magije dobre vile odlazi na bal u prekrasnoj haljini i kočiji, no, nakon ponoći, magija nestaje. Ona juri iz dvorca dok je princ lovi te ostaje bez jedne cipelice. Princ je uzima s poda i kreće u potragu za misterioznom ljepoticom. Kad je napokon pronađe i vrati joj cipelu par živi sretno do kraja života.

Pepeljuga
Pepeljuga Wikipedia

Originalna priča: U verziji Charlesa Perraulta, kada je princ stigao u kuću Pepeljuge, njena maćeha je naredila svojim dvjema kćerima da odrežu svoje prste kako bi cipela stala na njihovu nogu. Njen plan nije upalio, pa su princ i Pepeljuga živjeli sretno do kraja života. Osim rezanja prstiju, u originalu postoji još jedan jezivi detalj. Na vjenčanju Pepeljuge i princa jedan golub iskljuca oči jedne zločeste polusestre.

2. Trnoružica

trnoruzica
Disney Trnoružica

Disneyeva verzija: U verziji Disneya, princeza nabada prst na vreteno i pada u vječni san. Princ je spašava je poljupcem i par zauvijek živi sretno.

Trnoružica
Trnoružica Wikipedia

Originalna priča: U verziji Giambattista Basile, Auroru ne budi poljubac princa, već porod blizanaca. Treba napomenuti da je u toj verziji princ nije poljubio, već je spavao s njom i ostavio je, s obzirom da je oženjen. Kada Aurora s djecom stigne u njegovu palaču, supruga princa pokuša ih ubiti, no kralj to spriječava i dozvoljava Aurori da se oženi s čovjekom koji ju je silovao.

3. Ljepotica i zvijer

ljiz
Disney Ljepotica i zvijer YouTube

Disneyeva verzija: U Ljepotici i zvjeri, Belle otima zvijer s kojom ona živi u luksuznom dvorcu s posuđem koje govori, a ona nedugo nakon toga otkriva unutarnju ljepotu zvjeri. Belle, koja je zaljubljena u zvijer, nakon poljubca spašava zvijer od čarolije koja ga je učinila ružnim.

ljepotica-i-zvjer-wiki-otvor
Ljepotica i zvijer Wikipedia

Originalna priča: U originalnoj priči Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, Belle uvjerava zvijer da joj dopusti posjetiti sestre na tjedan dana. Nakon što je sestre vide s nakitom i čuju kako ona živi luksuznim životom, one uvjere Belle da ostane duže s njima s namjerom da odgode njen povratak i da se Zvijer razljuti i pojede Belle.

4. Snjeguljica

snjeguljica
Disney Snjeguljica YouTube

Disneyeva verzija: Jedini krimen Snjeguljice bio je taj što je ona bila najljepša žena u čitavom kraljevstvu te je zbog toga, kako bi se spasila od maćehine/vještičje strašne kazne, pobjegla u šumu u kojoj je živjela sa sedam patuljaka.No, vještica je ipak pronađe, otruje jabukom, nakon čega Snjeguljica utone u duboki san, dok patuljci plaču, misleći da je mrtva. No, iz sna je budi poljubac princa.

Snjeguljica
Snjeguljica Wikipedia

Originalna priča: U originalnoj priči braće Grimm vještica za kaznu zbog pokušaja ubijanja Snjeguljice mora plesati u vrućim željeznim cipelama sve dok se ne onesvijesti i ne umre.

5. Mala sirena

mala-sirena
Disney Mala sirena YouTube

Disneyeva verzija: Sirena Ariel, kćer kralja mora, dogovori s vješticom da joj u zamjenu za noge oduzme glas, te se zaputi na površinu kako bi pronašla ljubav. Ona se zaljubi u princa Erica, s kojim na kraju ubija zlu vješticu te oni žive sretno do kraja života.

Mala sirena
Mala sirena Wikipedia

Originalna priča: U verziji Hansa Christiana Andersena, Ariel su, zbog dogovora s vješticom, noge boljele čitavo vrijeme. S obzirom da bol i zavođenje ne idu zajedno, princ se na kraju oženio s drugom ženom, a Ariel se bacila u more i pretvorila u morsku pjenu.

6. Mulan

mulan
Disney Mulan YouTube

Disneyeva verzija: Mulan je djevojka sa cvrčkom i zmajem koja se pretvara da je muškarac kako bi bila djelom kineske armije i borila se protiv Huna. Nakon što pokaže svoju hrabrost, Mulan dobiva rat i vraća se doma.

Mulan
Mulan Wikipedia

Originalna priča: U poemi o Mulan, Kina gubi rat. Neprijateljski khan ostavlja Mulan na životu pod uvjetom da živi s njim, no Mulan pobjegne. Kada stigne doma, otkriva da je njen otac mrtav i da se njena majka udala za drugog muškarca. “Žena sam, preživjela sam rat, i učinila sam dovoljno. Sada želim bit sa svojim ocem”, rekla je Mulan, nakon čega je počinila samoubojstvo.

7. Zlatokosa

zlatokosa
Disney Zlatokosa YouTube

Disneyeva verzija: Zlatokosa je prekrasna princeza s dugačkom plavom kosom koja je zatočena u jednoj kuli. Ona jednog dana upozna lopova koji je nabasao na njenu kulu i s njim doživi hrpu avantura koje se ne spominju u originalnoj priči.

Zlatokosa
Zlatokosa Wikipedia

Originalna priča: Ovo je vjerojatno jedna od sretnijih priča braće Grimm na ovom popisu, iako i ona ima dovoljno jezivih elemenata, poput kopanja očiju recimo. Zlatokosini roditelji su poljoprivrednici koji su je, dok je ona još bila beba, dali vještici u zamjenu za malo matovilca. Kada je navršila 12 godina, vještica ju je zaključala u kulu koja nije imala vrata niti stepenica, već samo prozor. Jedini način za dolazak do Zlatokose bilo je penjanje uz pomoć njene duge zlatne kose.

Jednoga dana, princ je šetao pored kule i čuo Zlatokosu kako pjeva, a zatim se popeo sve do nje. Iste noći, Zlatokosa se odluči udati za njega. Kada se princ odluči vratiti po nju, Zlatokosa raspušta svoju kosu s prozora do princa kako bi se popeo do nje, no on susreće vješticu koja se također nalazila u kuli. Ona ga baca kroz prozor te on pada na trnje koje mu probija oči.

Princ nakon toga provodi mjesece lutajući slijep po šumi i kraljevstvu, sve dok u daljini ne čuje glas Zlatokose. Kada je pronađe, otkrije da ona ima dvoje djece, a njene magične suze vraćaju mu vid. Zlatokosa i princ se žene i žive sretno do kraja života.

8. Pocahontas

pocahonas
Disney Pocahontas YouTube

Disneyeva verzija: Indijanka Pocahontas je žena koja razgovara s drvećem, a njen najbolji prijatelj je rakun. Jednog dana ona se zaljubi u Engleza i zamalo zpočne rat između Engleza i Indijanaca.

Pocahontas
Pocahontas Wikipedia

Originalna priča: U stvarnom životu, Matoaka, poznatija kao Pocahontas, je kćer poglavice Powhatana te je njeno pleme živjelo na teritoriju Virginije. Indijanci otimaju Johna Smitha kako bi ga zamijenili za taoce, a ona spašava njegov život. To je bila jedina interakcija između njih dvoje.

Doseljenici u nekom trenutku otimaju Pocahontas i traže otkupninu za nju. Sa svojih 17 godina ona se udaje za Engleza i umire u svojoj 22. godini, a razlozi njene smrti su nepoznati.

9. Herkul

herkules
Disney Herkul YouTube

Disneyeva verzija: Herkul je mladi sin Zeusa koji spašava Megaru od toga da završi u Hadu, a to radi kako bi postao istinski heroj i dobio svoje mjesto na Olimpu.

Herkul
Herkul Wikipedia

Originalna priča: Herkul je bio divljak, a teško je ukratko ispričati sva njegova kriminalna djela, no zato se ukratko može opisati Megaru. Megara je bila kćer kralja Tebe, a Herkul ju je praktički na silu natjerao na brak. Par je imao dvoje djece i živjeli su sretno, sve dok Hera, Zeusova žena, nije izludila Herkula i ubila Megaru i njihovu djecu. Progonjen krivnjom, Herkul je ispunio 12 zadataka koje mu je zadao nemilosrdni rođak Euristej, a prilikom ispunjavanja zadataka bio je iznimno nasilan.

10. Zvonar crkve Notre Dame

zvonar
Disney Zvonar crkve Notre Dame YouTube

Disneyeva verzija: Quasimodo je dečko koji se rodio s fizičkom manom. On se zaljubljuje u ciganku i spašava je od smrtne kazne koju joj je odredila crkva.

Zvonar crkve Noter Dame
Zvonar crkve Notre Dame Wikipedia

Originalna priča: U priči Victora Hugoa, Quasimodo ne uspjeva spasiti Esmeraldu (ustvari, on je nesvjesno predaje vlastima) i gleda njeno vješanje. Quasimodo odlazi do njenog groba na kojem je ostao sve dok nije umro od gladi. Godinama kasnije, nakon otvaranja njenog groba, netko je pronašao kosture Quasimoda i Esmeralde, no kada ih je pokušao razdvojiti, oni su se pretvorili u prašinu.

11. Pinokio

pinokio2
Disney Pinokio YouTube

Disneyeva verzija: Pinokio je sin starog drvodjelje koji je oduvijek htio sina, stoga si je napravio sina iz drveta. Pinokio u nekoliko navrata laže, čak i zajedno s ocem završava u utrobi kita, no na kraju ipak postaje pravi dječak.

Pinokio
Pinokio Wikipedia

Originalna priča: U originalnoj priči Carla Collodija, Pinokio je, zapravo, idiot. Od rođenja se ponaša loše, krade stvari, a čak ga je i njegov otac nazivao “pokvarenim mladcem”. Jednog dana, kao posljedica njegovih postupaka, mačka i lisica objese ga na vrbu i gledaju ga kako umire dok se njiše na vjetru.

12. Knjiga o džungli

mowgli
Disney Knjiga o džungli YouTube

Disneyeva verzija: Mowgli je dječak kojeg su roditelji ostavili u šumi, te ga medvjed i pantera uče pjevati pjesmice i kako da se nahrani.

Knjiga o džungli
Knjiga o džungli Wikipedia

Originalna priča: U knjizi Rudyarda Kiplinga, nakon što Mowgli ubije tigra Shere Khana, on otkrije da su njegove biološke roditelje zarobili mještani sela. Uz pomoć vukova i slonova, Mowgli uništava selo i ubija njegove mještane. Kasnije mora pobjeći jer mještani vjeruju kako je on zao duh. Mowgli svoj mir konačno pronalazi u selu kojim upravljaju Englezi.

Matej Devčić
Telegram autor
1433 članka Više o autoru