Je li kuhanje u mikrovalnoj zaista nezdravo? Evo kako to stručnjaci objašnjavaju

Da bismo shvatili je li mikrovalna zdrava, prvo moramo shvatiti kako funkcionira

ZADNJA IZMJENA: Apr 14, 2016
Foto: Chris Kelly/Flickr

Puno kućanstava ima mikrovalnu pećnicu, a možda je koriste samo za zagrijavanje kave ili čaja koji su se ohladili. Pogodnosti koje priprema hrane u njoj nudi su brojne.

Ali unatoč tome što je tako puno ljudi ima i što se smatraju sigurnima, neki ljudi su sumnjičavi prema pripravi hrane u mikrovalki i potajno misle da je tako pripremljena hrana manje zdrava i da nema dovoljno hranjivih tvari. Da li je kuhanje u mikrovalki zdravo?

Harvard Medical School piše da bi razumijevanje kako mikrovalna pećnica funkcionira moglo pomoći u razjašnjavanju ovih nedoumica. Mikrovalne pećnice kuhaju hranu korištenjem valova energije koji su slični radio valovima ali su kraći.

Bolja za očuvanje C vitamina i drugih nutrijenata

Ovi valovi su osjetno selektivniji, primarno utječu na vodu i druge molekule koje su električno asimetrične, jedan kraj se puni pozitivno, a drugi negativno. Mikrovalke čine da ove molekule vibriraju i brzo stvore toplinsku energiju.

Neke se hranjive tvari razgrade kada su izložene topliniDaniel Farrell/Flickr

Neke se hranjive tvari razgrade kada su izložene toplini, bez obzira na to iz kojeg je izvora energija stigla, od mikrovalke ili obične pećnice. Najbolji primjer je C vitamin.

Ali zbog toga što je kuhanje u mikrovalnoj pećnici kraće, kuhanje u njoj je bolje za očuvanje C vitamina i drugih nutrijenata koji su razgradljivi kod zagrijavanja.

Hrana se pari iznutra prema van

Kada se radi o povrću, kuhanjem u vodi, gube se neke hranjive vrijednosti jer prelaze u vodu u kojoj se kuhaju. Na primjer, brokula gubi glukozinolate, sumporne komponenete koji daju tom povrću odlike borca protiv karcinoma.

Da li je kuhanje na pari bolje? Kod nekih jela, jest. Brokula, pripremljena na pari, zadržava više glukozinata nego kuhana u vodi.

brokula
Brokula, pripremljena na pari zadržava više glukozinataLars Plougmann/Flickr

Najbolji način pripreme hrane koji čuva najviše hranjivih tvari je onaj koji je brz, hranu zagrijava najkraće vrijeme i koristi što je moguće manje tekućine.

Mikrovalne pećnice uklapaju se u ove kriterije. Korištenjem mikrovalnih pećnica uz malu količinu vode, hrana se pari iznutra prema vani. Na taj se način čuva više vitamina i minerala nego bilo kojom drugom metodom kuhanja.

Eva Benedik
Telegram autor
1169 članaka Više o autoru