Jedan matematičar tvrdi da cijelo vrijeme tortu režemo potpuno krivo

Tip je objavio video u kojem objašnjava koji je najbolji način rezanja kolača

FOTO: YouTube

Pripremanje torti danas graniči s umjetnošću, sve je u preciznom odabiru sastojaka i tehnikama pripremanja.

Doduše, koliko god izrezana kriška torte bila ukusna, postoji velika mogućnost da ostatak torte, ako je ne pojedete odmah cijelu, postane suh.

Kako bi spriječili potencijalnu štetu, jedan matematičar odlučio je demonstrirati znanstveni način rezanja kriške torte kako njezin ostatak ne bi ostao suh. Video YouTube korisnika Numberphilea daje detaljne upute o optimalnom rezanju kolača, prenosi IFL Science.

Njegova ideja zapravo dolazi iz časopisa Nature objavljenog 1906. godine. Naime, prema članku iz Naturea prvo je potrebno napraviti dva ravna reza preko cijelog kolača.

Kada se izrezani dio izdvoji, ostali dijelovi kolača mogu se spojiti zajedno tako da njegove površine nakon rezanja nisu izložene zraku i ne dolazi do njegovog sušenja.