Jedno istraživanje je pokazalo da puhanje svjećica povećava broj bakterija na torti za 1400 posto

Ovo ne zvuči baš dobro

Znanstvenici su otktrili da popularna tradicija puhanja rođendanskih svjećica na torti povećava broj bakterija na istoj za čak 1400%. Studija je objavljena na Journal of Food Research.

Šest istraživača s američkog Sveučilišta u Clemsonu, Paul Dawson, Inyee Han, Danielle Lynn, Jenevieve Lackey, Johnson Baker i Rose Martinez-Dawson su otkrili koliko se zapravo bakterija proširi kad netko ugasi svjećice na torti. Otkrili su da bioaerosoli u ljudskom dahu mogu biti izvor od kojeg su bakterije prenesene na samu tortu.

Ne širimo svi jednaki broj bakterija

Kako bi to provjerili, tortu su prekrili folijom koju su onda premazali glazurom. Zaboli su svjećice u tortu preko folije. Nakon što su prvo pojeli pizzu, volonteri koji su sudjelovali u istraživanju su puhali u svjećice.

Istraživači su zatim uzeli uzorke glazure i testirali ih na bakterije. Otkrili su da puhanje u svjećice urokuje u prosjeku 1400% više bakterija na glazuri u usporedbi s onom na kojoj se nije puhalo u svjećice. Broj bakterija na torti je individualan jer , kao i inače, tako i puhanjem svjećica ne širimo svi jednaki broj bakterija, prenosi Forbes.