Jedno istraživanje otkrilo pet najprivlačnijih mirisa hrane i opisalo kako im odoljeti

Prejaki mirisi i dugo izlaganje mirisima može nas odbiti od hrane

FOTO: Flickr/nite dan

Dovoljno je da prođete pored pekarnice i odluka o tome da pojedete zdravu salatu za ručak na poslu, odmah će biti zaboravljena. Sline vam već cure kada i pomislite na neodoljive mirise neke hrane. To je i marketinška tehnika kojom se služe mjesta koja prodaju hranu. Miris određene hrane provocira trenutnu želju za jelom. Naravno, ima i suprotan efekt, ničega previše nije dobro.

Prejaki mirisi i dugo izlaganje mirisima može odbiti od neke hrane. (Jednom smo na skijanju stanovali iznad pekarnice. Pri dolasku, miris je bi neodoljiv. Al već četvrti, peti dan nije se dalo izdržati i nitko više nije posezao ni za kruhom ni za kroasanima.) Da vidimo sto kaže istraživanje o mirisima.

1. Čokolada

6308277995_c7ea1f63b8_z
Flickr/russellstreet

Bez obzira na to da li smo je namirisali ili ne, žudnja za čokoladom je na prvome mjestu. A njezin miris je posve neodoljiv mnogima od nas. Ako niste u stanju odoljeti napasti, pojedite malo crne čokolade. Manje je slatka i nema dodanih šećera pa se nećete pretovariti.

Osim toga, ima određene koristi za kardiovaskularno i kognitivno zdravlje. Pokušavate li prestati tamaniti čokoladu možete pokušati i sa čajem okusa čokolade. Ima dovoljno okusa i mirisa čokolade da zadovolji želju, osobito pijete li ga malim gutljajima.

2. Kruh i kolači

16591038796_ed31fbf3d5_z
Flickr/M Dreibelbis

Svježe pečeno tijesto, u obliku kruha ili kolača, veliki je izazov. Studije su pokazale da taj miris budi nostalgiju i osjećaj sigurnosti. On doziva pozitivna sjećanja i ljudi se osjećaju sretnije. To je jedan od razloga zašto posežemo za ovakvim proizvodima utjehe kada smo tužni i imamo loš dan. Normalno je da želimo jesti ovu hranu ali se radi o kontroli porcija, kažu eksperti.

Potrudite se sami ispeći kolače i kruh sa cijelovitim brašnom, neka kolačići budu manje veličine, stavite manje kreme. Ako ne možete reći ne takvim izazovima, pojedite samo četvrtinu, a ostatak podijelite sa ukućanima ili kolegama sa posla. Ako vam zamiriše domaći kruh, uzmite radije prepečeni tost od cijelovitog brašna koji je još topao i hrskav. Kada vam u restoranu serviraju kruh, uzmite jedan komad i zamolite da maknu košaricu.

3. Roštilj

9494829863_492c070e87_z
Flickr/Matthew Miller

Miris roštilja mnogi povezuju uz sjećanja na djetinjstvo. Budite mudri oko pripreme mesa. Za početak, pripremajte meso na nižim temperaturama dulje vremena da spriječite da imalo zagori. Takve kemikalije na površini mesa su kancerogene. Sočni umak od pečenja isto gori na roštilju pa je bolje meso prije pripreme marinirati. Ne koristite kupovne umake za poboljšanje okusa jer imaju dodane šećere.

4. Čips

4593482561_b24d3831a6_z
Flickr/stu_spivack

Neki ljudi vole slatko, a drugima je neodoljivo nešto slano. Ne imajući ništa drugo pri ruci, poslužit će i vrećica čipsa. Zdravije varijante čipsa sa manje masti i manje soli, ne utažuju uvijek želju za slanom hranom pa je u redu pojesti pravi čips ali malo.

Izvadite ga na tanjur pa ćete znati koliko ste pojeli. Ako vam je samo do slanoga okusa, uzmite neke orašaste plodove, malo zasoljene. To ima veće koristi za zdravlje i biti ćete sitiji zahvaljujući dobrim mastima.

5. Špek

8266553266_525d03582e_z
Flickr/dirtsailor2003

Miris špeka neka puta pobjeđuje sve zdravo što ste kanili pojesti za neki obrok. Kod nekih osoba prisutna je i nostalgija koja pojačava želju za špekom. Tu ima malo pomoći ali vrijedi pokušati. Uzmite jaja i dodajte im neki okus po dimu, postoji na primjer dimljena paprika koja će možda utažiti želju za mirisnim špekom.

Ali ako mislite da vam pomaže samo svinjetina, uzmite jednu tanku krišku špeka. Stavite je povrh pečenih jaja ili u tost. Tako će vam okus koji ste tako priželjkivali trajati dulje pa nećete poželjeti još koju krišku.