Još uvijek svoju debljinu svaljujete na spor metabolizam? Stručnjakinja savjetuje kako ga resetirati

Kaže da je metabolizam prilagodljiv, sve ovisi o tome što jedete

FOTO: Thinkstock

Kada se govori o zdravim prehrambenim navikama i mršavljenju, najvažniji je metabolizam, a njegova se uloga u tijelu često krivo tumači. Skloni smo pojednostavljivanju razumijevanja metabolizma pa kažemo da se usporava kako smo stariji i zato nam je puno teže sagorjeti konzumirane kalorije. Stručnjakinja za fitnes i nutricionistica J.J.Virgin podsjeća na to da je metabolizam puno složeniji.

U časopisu MindBodyGreen, Virgin, koja tri desetljeća proučava kako način života i izbor hrane utječu na metabolizam, opisuje tijelo kao kemijski laboratorij, a ne bankovni račun. Održavanje zdrave kilaže nije brojanje kalorija već moramo učiniti način života i prehranu takvima da ohrabrimo tijelo da napreduje, kaže Virgin. To je dobra vijest oko metabolizma jer znači da je prilagodljiv i može se resetirati, a nije nešto što smo stekli rođenjem. Smatrate li svoj metabolizam sporim, provjerite imate li ove klasične znakove sporog metabolizma na koje ukazuje Virgin i kako bi ih mogli promijeniti.

Plinovi i nadutost

Ako su kod vas plinovi i nadutost postali normalna pojava nakon jela, to može ukazivati na to da nešto nije kako valja. Veliki broj ljudi pati od nekog oblika probavnih problema, kao žgaravica, slaba probava, malapsorpcija, sindrom “probušenog” crijeva. A sve to vodi bolovima u tijelu, upalama, nedostatku hranjivih tvari, umoru i sporom metabolizmu.

Uporno debljanje

Spori metabolizam iskazuje se u dobijanju na kilaži. Ustanovit ćete da uobičajeno vježbanje i dijete koje su bile efikasne u prošlosti, više ne djeluju. Ovo je stanje tako učestalo da ga Virgin, kako bi ga bolje opisala, naziva “otpor gubitku težine”. Po Virgin, i netolerancija na određenu hranu često doprinosi nemogućnosti gubitka kila i sugerira da bi se smanjila rezistencija, iz prehrane treba maknuti glavne krivce kao gluten, mlijeko i mliječne proizvode, soju, jaja, kukuruz, kikiriki i umjetne zaslađivače.

Neravnoteža glukoze

Ako žudite za time da pojedete nešto slatko ili stalno imate potrebu za grickanjem, moguće je da imate fluktuacije vrijednosti šećera u krvi. Popustite li pred tim žudnjama, samo pogoršavate situaciju. Nakon što šećer poraste, energija padne, smanjuje se sposobnost koncentracije, pospani smo, loše pamtimo, nemamo motivaciju. Virgin savjetuje da jedemo mršave, čiste bjelančevine, zdrave masti i vlakna kod svakog obroka da bi nezdrave želje za hranom držali podalje. Tu bi doručak bio ključan, ističe Virgin i kaže da je dobro doručkovati sat-dva nakon buđenja kako bi prevenirali promjene vrijednosti šećera što rezultira promjenama u energiji i raspoloženju.