Otkrivamo tajnu kako svaki put savršeno skuhati jaja da se lagano gule

Postavite tajmer i kuhajte jaja od 2 do 15 minuta

FOTO: Unsplash.com

Naučite kako savršeno skuhati jaja da se lagano i jednostavno gule.

Kuhana jaja mnogima su omiljena hrana, ali i hrana koju su prvu naučili pripremati. Saznajte kako se pravilno kuhaju jaja da budu baš onakva kakva želite i da se lagano gule.

Kuhaju li se jaja u kipućoj ili hladnoj vodi? Kako biste skuhali jaja da se lagano gule preporuka je kuhanje u hladnoj vodi. Tako ćete spriječiti prekuhavanje jaja.

Stavite jaja u posudu i prelijte ih hladnom vodom. Znači, najprije jaja pa voda. Stavite ih kuhati na jaku vatru i kuhajte do vrenja. Možete smanjiti vatru i kuhati jaja do željene tvrdoće ili maknuti s vatre i poklopiti posudu. Ostavite jaja u vreloj vodi.

Ovisno o ukusnu prilagodite vrijeme kuhanja jaja. Za meko kuhano jaje potrebno je samo 2 minute, a za tvrdo kuhano jaje do 15 minuta. Za srednje kuhana jaja dovoljno je 6 do 8 minuta.

Nakon kuhanja ocijedite jaja i stavite u ledenu vodu ili posudu napunjenu vodom i kockicama leda. Pustite ih neka kratko odstoje. Nakon toga malo razbijete svako jaje i možete ih oguliti.

Ako nemate ideju što jesti za doručak ili međuobrok kuhano jaje je savršeni izbor. Jaja možete skuhati i dan ranije.

Najbolje mjesto za čuvanje kuhanih jaja je hladnjak. Ako ih dobro čuvate, jaja u hladnjaku mogu stajati do 7 dana. Možete ih čuvati u ljusci ili oguljena.

Preporuka je čuvanje jaja u ljusci kako ne bi upila mirise iz hladnjaka. Ako ste ih već ogulili tada ih čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.

Kuhana jaja mogu se jesti samostalno ili pak kao dodatak različitim jelima kao što su salate, sendviči…