Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Život

Kupili smo kesten pire u popularnim zagrebačkim slastičarnicama i dali stručnjacima da ga recenziraju

Chef i dvije slastičarke na slijepo su kušali zagrebačke kesten piree

Telegram test

Pošalji Podijeli Tweetaj

S dolaskom jeseni slastičarnice su, tradicionalno, u svoju ponudu ubacile i kesten pire. Barem većina njih. Svatko kad je u pitanju kesten pirea ima neke svoje preferencije. Neki vole da bude slađi, neki da bude malo aromatičniji, netko sa šlagom, netko obavezno bez.

Stoga smo odlučili, uz pomoć stručnjaka, testirati kesten pire najpopularnijih slastičarnica u centru Zagreba, njih sedam. Odlučili smo se za kesten pire bez šlaga, kako bi naši stručnjaci dobili pravu sliku onoga što kušaju. Za Telegram su tako kesten pire na slijepo kušali chef Berislav Lacković, slastičarka Sanja Sajko iz restorana Rougemarin te slastičarka Marija Gudelj iz slastičarnice Miss Delice.

Bilo nam je važno da nitko od kušača i sam ne prodaje kesten pire, kako se ne bi slučajno našao u sukobu interesa. Kesten pirei nalazili su se u svojim originalnim ambalažama s kojih smo ili skinuli oznake slastičarnica ili ih prekrili.

    _40a9939Marija Gudelj, Sanja Sajko i Berislav Lacković

Kako nam je gospodin Lacković objasnio, kesten se, kao i grožđe, razlikuje od godine do godine, a umijeće kuhanja podrazumijeva da se i od kestena čija je godina bila loša napravi dobar kesten pire. Također, tijekom ovog testiranja smo doznali da su slastičari ponekad skloni stavljanju drugih namirnica u kesten pire, poput graha ili slanutka, kako bi dobili na količini, što su naši stručnjaci odmah prepoznali.

_40a9927
Stručnjaci testiraju kesten pireBorko Vukosav

No, Sajko napominje i kako sve ovisi i do toga od kuda kesten dolazi s obzirom da na njega može utjecati i mikro klima u kojoj raste, a svo troje kulinarskih stručnjaka zaključilo je da će ih oduševiti onaj kesten pire koji bi oni mogli doraditi i iskoristiti prilikom pripravljanja nekog jela.

1. Princess

_40a9884
Kesten pire iz slastičarnice PrincessBorko Vukosav

Adresa: Gajeva 4
Cijena: 24 kune, 300 grama

Prvi kesten pire stručnjacima nije sjeo na prvu. “Nedovoljno je sladak i aromatiziran je rumom”, rekao je Lacković, a s njim se složila i Sajko. “On ima nešto od začina, cimet ili nešto, ali to se ne osjeti dovoljno jer rum prevladava čitavim kesten pireom. Čini se da nema dovoljno šećernog sirupa koji bi ga povezao”, rekla je Sajko. Za Lackovića je okus bio premljackav, s čim se složila i Gudelj koja je rekla kako joj je bio pretrpak. Zajednička ocjena: 3

2. Ivica i Marica

_40a9887
Kesten pire iz slastičarnice Ivica i MaricaBorko Vukosav

Adresa: Tkalčićeva 70
Cijena: 30 kuna, 125 grama

Lacković, Gudelj i Sajko složili su se da drugi kesten pire ima bolju teksturu od prvoga, no smatraju kako kesteni možda nisu bili dovoljno zreli što stvara probleme s njegovim okusom. “Kesten pire očito nije dovoljno kuhan, ili su kesteni bili zeleni i nisu dovoljno zreli”, rekao je Lacković. Sajko se složila s njime i dodala kako izgleda vlažnije i da u njemu ima previše vanil šećera. “Manje se osjeti alkohol”, rekla je Gudelj. Zajednička ocjena: 2

3. Magnolia

_40a9895
Kesten pire iz slastičarnice MagnoliaBorko Vukosav

Adresa: Gundulićeva 4
Cijena: 17 kuna, 120 grama

“Ovaj kesten pire ima izrazitiji okus kestena koji prevladava pireom i puno je bolji od prva dva, ali je vlažan, kao da ga je netko namočio”, rekao je Lacković i dodao da nije baš začinjen. Isto je potvrdila i Sajko koja je dodala kako se u kesten pireu ne osjeti alkohol. “Puno je manje sladak od prva dva kesten pirea”, rekla je Gudelj. Svo troje slastičara složilo se kako im je ovaj pire najbolji jer se radi o kesten pireu kojeg bi mogli najbolje iskoristiti i doraditi za pripremu jela s kesten pireom. Zajednička ocjena: 4

4. Vincek

_40a9889
Kesten pire iz slastičarnice VincekBorko Vukosav

Adresa: Ilica 18
Cijena: 12, 190 grama

Lacković i Gudelj su rekli kako se kod četvrtog kesten pirea ne osjeti ništa, a Lacković je konstantirao i da nije svjež. “Nešto se osjeti u njemu, vidi se da je svjetliji, kao da u njemu ima slanutka ili nečeg takvog”, rekla je Sajko. “U ovome postoji nekakva tekstura kesten pirea, ali se ne osjeti ni šećer, ni kesten, ni alkohol”, rekla je Gudelj. Zajednička ocjena: 2

5. Zagreb

_40a9891
Kesten pire iz slastičarnice ZagrebBorko Vukosav

Adresa: Masarykova 4
Cijena: 15 kuna, 120 grama

“I ovaj je kesten za izradu kesten pirea očito bio zelen. Trpak je, a u njemu se ne osjeti ništa, niti slatkoća niti alkohol”, rekla je Sajko. “Od svih dosad meni je ovaj najteži po toj teksturi, najljepljiviji mi je. Nije kao bronhi, ali ima taj neki efekt”, rekla je Gudelj, dok je Lacković također rekao kako mu se čini da kesten nije dobro sazrio. Zajednička ocjena: 2

6. Oranž

_40a9898
Kesten pire iz slastičarnice OranžBorko Vukosav

Adresa: Ilica 7
Cijena: 15 kuna, 120 grama

“Ovaj kesten pire je najslađi i slatkoća vam ne dopušta da osjetite išta drugo. Ima alkohola, ima šećera, ali dodaci prevladavaju nad kestenom”, rekao je Lacković, a Sajko se složila s njim, no ipak bila je kritičnija prema ovom kesten pireu. “Može se raditi i o mljevenom grahu. Kada se na njega dodaju svi ovi ostali dodaci, on se može neutralizirati s deset posto kestena da izgleda kao svježi kesten. U njemu se ne osjeti ništa drugo od slatkog.” S druge strane, Gudelj je zaključila kako kesten pire ima puno šećera. Zajednička ocjena: 2

7. Millenium

_40a9893
Kesten pire iz slastičarnice MilleniumBorko Vukosav

Adresa: Bogovićeva 7
Cijena: 15 kuna, 120 grama

Lacković, Sajko i Gudelj složili su se kako je ovaj kesten pire zagoren. “Ovaj je zagorio i to je fajn zagorio. Ovo nije za probu i teško je ovo uopće ocijeniti. Zar nitko nije probao kesten pire i shvatio da je zagorio? Trebalo ga je bar očistiti da nema zagorenih ljuskica”, rekla je Sajko, dok je Gudelj dodala kako je potpuno nejestiv. Zajednička ocjena: -1

Podijeli 236 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani