Meso s roštilja povećava rizik za stvaranjem karcinoma, tvrdi nova studija

Meso spremljeno na visokim temepraturama povezano je s karcinomom bubrega

FOTO: Alpha/Flickr

Čini se da ima još loših vijesti za ljubitelje mesa. Nova studija, objavljenau časopisu Cancer, povezuje povećanu konzumaciju mesa sa većim rizikom karcinoma bubrega uz to sugerirajući da je način priprave mesa iznimno važan. Naime, konzumacija mesa spremljenog na visokim temperaturama povezana je sa karcinomom bubrega.

Studija je promatrala prehranu i genetiku 659 pacijenata bolnice University of Texas koji su imali dijagnozu karcinoma bubrežnih stanica. Rezultati su uspoređeni sa 699 zdravih ljudi.

Znanstvenici su procijenili da konzumiranje mesa i eksponiranje mutagenima, komponentama koje izazivaju genetske mutacije u mesu, a koje nastaju kada se meso pripravlja na visokim temperaturama, na otvorenom plamenu ili kada se prži, krivo za povećani rizik obolijevanja. U tako pripremanom mesu mogu se stvoriti kancerogene tvari.

Prilagođeno konzumiranje mesa

Pacijenti sa karcinomom bubrega jeli su više mesa, i bijelog i crvenog, uspoređujući sa ljudima koji nisu imali dijagnosticiran karcinom. Saznanja pokazuju da je priprava mesa na visokim temperaturama sigurno faktor koji doprinosi većem riziku obolijevanja.

Osim toga, ustanovljeno je da osobe sa određenom genetskom mutacijom imaju veći rizik zbog konzumacije mesa.

Ustanovljen je samo rizik pojave karcinoma bubrega. Nije utvrđena veza sa drugim vrstama karcinoma niti da jedenje mesa izaziva karcinom. Znanstvenici ne kažu da treba prestati jesti meso. Samo treba prilagoditi konzumaciju, jesti meso umjereno i možda izbjegavati meso na roštilju.