Možda niste znali, ali u jesen raste hrpa povrća i voća koje je krcato vitaminom C. Evo kratkog pregleda

Najbogatiji izvori vitamina C su kasnojesenje jabuke, šipak, naranče, brokula, prokulica, kelj...

FOTO: publicdomainpictures.net

Božić je blizu i sigurno vam nije na pameti neka velika briga o zdravlju. Srećom, police dućana i tržnice prepune su voća i povrća koje jača imunitet te ima visoke razine antioksidansa, osobito vitamina C. Vitamin C ili askorbinska kiselina topljiv je u vodi, zbog toga se lako luči iz organizma i nema opasnosti ako ga konzumiramo previše. Iznimno je važan za metabolizam živih bića pa skoro svi sisavci koriste vlastite stanice da ga stvore. Ljudi, zamorci, gorile, šišmiši, čimpanze i ptice su stvorenja koja to ne mogu i moraju ga uzimati hranom.

Postoje neke pretpostavke da C vitamin smanjuje stres i pomaže mršavljenju, ali nema dovoljno studija koje bi ovo poduprle. U smislu ublažavanja stresa, C vitamin se u stresnim situacijama više troši, recimo kod pušenja i sekundarne izloženosti duhanskom dimu, dnevne detoksikacije i u različitim stresnim situacijama kojima smo svakodnevno izloženi. Sve vrste stresa ukazuju na veću potrebu uključivanja hrane bogate C vitaminom u prehranu.

Stimulira imunološki sustav

Jedna od najvažnijih koristi vitamina C je formiranje kolagena, osnove za vezivno tkivo kože, stijenke kapilara, kostiju i zuba. Rane cijele brže i krvne su žile zdravije kada tijelo prima adekvatnu količinu vitamina. Manjak ovog vitamina rezultira skorbutom koji uzrokuje puknuća kože i sluznice. Vitamin C pomaže apsorpciji željeza, iz biljnih izvora, a kontinuirana istraživanja pokazuju da stimulira imunološki sustav. Snažan je antioksidans koji štiti stanice od oštećenja uzrokovanog zagađenjem, pušenjem ili izlaganjem drugim kancerogenima.

Najbogatiji izvori vitamina C su kasnojesenje jabuke, šipak, naranče, limuni, smokve, paprika, brokula, prokulica, kelj, komorač, korjenasto povrće. Dobri izvori su i okra, kupus, lisnato povrće tamnih listova, cvjetača, grašak, slatki krumpir. Vitamin C je osjetljiv na visoke temperature pa što dulje kuhate povrće, više vitamina se gubi. Sirovo voće i povrće sadrži ga najviše. Najbolja priprema je najbrži način kuhanja.

Voće i povrće moraju biti zreli

Korist od konzumacije C vitamina je u tome što potiče druge spojeve, vitamine, minerale, fitonutrijente i vlakna koja sva doprinose boljem zdravlju. Dodatak vitamina C u prehranu je slastan i lak način popravljanja zdravlja.

Iako citrusi sadrže puno vitamina C, i drugo sezonsko voće i povrće ima ga dosta. Imajte na umu da količina koju imamo u hrani varira. Nezrelo voće i povrće ima ga manje pa ga je važno ubrati u vrhuncu sezone. Lokalna i sezonska hrana je najsvježija i najhranjivija.