Nakon Zagreba, ekipa New York Timesa posjetila Split i evo što su zapisali u svoj dnevnik dojmova

Zabilježen je i video o 36 sati koje je novinarka provela u Splitu

FOTO: screen shot

Nakon posjeta Zagrebu, ekipa New York Timesa uputila se u dalmatinsku prijestolnicu Split i napisala članak o svom posjetu.

Njihova novinarka provela je 36 sati u Splitu i ostala oduševljena svim onim što on nudi. “Split ima baš sve”, piše u članku koji je objavila, a potom pojašnjava kako se u Splitu može razgledati povijesne znamenitosti koje datiraju iz rimskog doba, ali i uživati u vrhunskim restoranima te modernim kafićima.

Do Splita je lako i povoljno doći zahvaljujući popustima brojnih aviokompanija pa sve više turista izabire Split kao svoju destinaciju za odmor, istaknula je novinarka New York Timesa u svome članku.

split
Ovo su mjesta koja je novinarka NY Timesa posjetila u Splitu screen shot/NY TIMES

Oduševile je splitske plaže

No, ipak ono čime Split osvaja su velike pješčane plaže te blizina otoka kao što je Hvar, Šolta, Brač gdje se može otići i uživati u nekoj od skrovitih uvala, piše New York Times. Spominje se i splitsko kupalište Bačvice.

Novinarka se najviše zadržala u jezgri grada, poznatoj Dioklecijanovoj palači, koja je, kako kaže, grad sam za sebe. Popela se i na zvonik crkve sv. Duje odakle puca vidikovac na cijeli grad. Obišla je i nezaobilaznu splitsku rivu za koju je naglasila da je omiljeno okupljalište Splićana i mjesto na kojem se ispijaju “maratonske kave”.

Novinarka je prošetala i do poznate Galerije Meštrović te Galerije umjetnina.

meštrović
Splitska Galerija Meštrović screen shot/NY TIMES

Nezaobilazna dalmatinska kuhinja

Obzirom da se u Dalmaciiju ne može doći, a da se ne proba dalmatinske delicije, spominju se poznati splitski restorani kao što je Nostromo i F de mar, te wine barovi od kojih je najpoznatiji Luxor koji se nalazi na splitskom carskom trgu Peristilu.

peristil
Najpoznatiji splitski trg Peristil

Novinarka je posjetila i najveću hrvatsku ribarnicu, onu splitsku naglašavajući važnost ribe u dalmatinskoj prehrani. Posebno ju je oduševio restoran Uje gdje je u ponudi više od 50 vrsta maslinova ulja bez kojeg je dalmatinska kuhinja nezamisliva.

Što se tiče noćnih provoda, ističe kafiće i barove u uskim uličicama unutar splitskog Geta, za koje kaže da pružaju poseban doživljaj. ” U Splitu možete sve”, zaključuje novinarka vidno oduševljena ljepotama i ponudom dalmatinske prijestolnice.