Nekoliko dosta važnih stvari o voću (koje možda cijelo vrijeme pogrešno jedete)
Voće je prirodno, zdravo, prepuno vlakana i antioksidansa
Prirodno, zdravo, prepuno vlakana i antioksidansa. Naravno, voće je za nas iznimno dobro ali ima i nekoliko važnih stvari koje treba znati prije nego li zagrizete.
Svako voće nema jednake nutritivne vrijednosti, ali je ono zasigurno bolji izbor nego čokoladica iako može povistiti šećer. Iako je voće bogato vitaminima neki gule njegovu koru koja je također bogata vitaminima i može smanjiti rizik za pretilost.
1. Nema svako voće jednake nutritivne vrijednosti
Razmišljate da li bi radije pojeli ananas ili borovnice? Obje voćke dobar su izvor vitamina. U ananasu ima folata i B6 vitamina. Ali borovnice su pune vlakana i C vitamina i imaju vrlo različitu količinu ugljikohidrata, šećera i vlakana. Niskog su glikemijskog indeksa, visokih razina polifenola, kemikalija koje se bore protiv upala pa su one možda bolji izbor.
Bolje je izabrati voće nižeg glikemijskog indeksa jer se sporije probavlja i ne diže šećer, a dulje ćete biti siti. Uglavnom voće tamnijih boja, kao crno grožđe, borovnice bogatije je antioksidansima i ima manje šećera nego svijetlije voće poput banana i lubenica.
2. Jedete neograničene količine
Neke dijete dozvoljavaju da se jede koliko god voća želite ali čini se da to ipak nije tako. Svakako se mogu jesti neograničene količine neškrobnog povrća ali voće treba drugačije gledati jer je glikemijski indeks voća veći. Voće je slatko i ukusno pa je lako pretjerati što može povisiti šećer u krvi i dodati brojne kalorije u dijetni plan.
Preporučuje se da odrasli jedu dvije šalice borovnica dnevno ovisno o tome koliko vježbaju i koliko im je godina. Pokušajte izabrati manju voćku da bi izbjegli da najednom pojedete previše.
3. Ne birate voćku s obzirom na to koliko ste gladni
Kruli vam u želucu, a još je dugo do večere? Treba vam samo zalogaj da bi umirili glad. Vodite računa da velika jabuka ima 120 kalorija, a malena 53. Velika naranča i malena jabuka imaju podjednak broj kalorija. Posjetite stranicu CalorieKing pa provjerite vrijednosti.
4. Voće jedete samo
Voće je bolji izbor nego čokoladica ali još uvijek može povisiti šećer i učiniti da naglo padne. Ako jedete voće sa nekim proteinom, komadićem sira na primjer, to ćete izbjeći. Voće povisuje inzulin, a protein povećava hormon glukagon. Ova dva hormona zajedno stabiliziraju šećer. Osobito je važno pojesti nešto proteina sa voćem ako ste dijabetičar da ne bi iskusili stanje hiperglikemije u kojem srce ubrzano tuče.
5. Ne kupujete organsko
Skuplje je ali stručnjaci misle da vrijedi. Grožđe, jabuke i drugo voće sadrže velike količine pesticida. Birate li organsko smanjujete izloženost pesticidima.
6. Gulite koru na svakom voću
Kora je često najbolji dio voća kada se radi o vitaminima i hranjivim tvarima. Kora jabuke sadrži vlakna, C i A vitamin. Neka su istraživanja pokazala da jedenje kore može biti ključ smanjenja rizika pretilosti i zaštita od karcinoma.
7. Pijete voće
Voćni sok ne sadrži vlaknaste dijelove voća, a vlakna su ta koja usporavaju rast šećera u krvi. Puno je korisnije pojesti cijelu voćku ili smoothie gdje se u mikser stavlja cijelo voće. Ni suho voće nije dobro pogotovo ako ga dodajete u sok. A često zadrži konzervanse i dodane šećere.