Nosili ste masku i shvatili da imate loš zadah? Evo u čemu bi mogao biti problem

Deset potencijalnih razloga zašto imate halitozu

man wearing face mask environmental industrial smog dust toxic air pollution and virus protection concept male cartoon character portrait flat vector illustration (man wearing face mask environmental industrial smog dust toxic air pollution and virus
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Jeste li kod nošenja maske tijekom pandemije shvatili da imate zadah iz usta? Inače, većina nas to ne može znati, kažu stomatolozi. To znači da ste vi i ljudi koji su oko vas žrtve halitoze.

Osim očitog utjecaja na popularnost u društvu, zadah može biti znak i nekih ozbiljnih zdravstvenih problema. CNN piše o glavnim uzrocima lošeg zadaha.

1. Ne perete zube dovoljno dobro

Loša zubna higijena glavni je uzrok zadaha. Kada je hrana zarobljena između zuba i ispod desni, bakterije je razgrađuju, ostavljajući iza sebe plinove koji mirišu na trula jaja ili još gore. Stomatolozi kažu da je jedan od načina da utvrdite imate li zadah da čistite zube koncem. Pomirišite konac da bi ste utvrdili ima li miris.

Dobra vijest je da ovu vrstu zadaha možete popraviti temeljitim pranjem zuba zubnom pastom s fluoridom, dva puta dnevno. Ne zaboravite četkicom oprati i jezik i unutrašnju stranu obraza, i time ćete smanjiti broj bakterija. Kozmetički preparati za ispiranje usta tek privremeno prikrivaju miris, neće smanjiti broj bakterija u ustima.

2. Pojeli ste ili popili nešto jakog mirisa

Kava, češnjak, riba, jaja, luk, začinjena hrana. Hrana koju jedemo može lako uzrokovati loš zadah. Mnoge namirnice koje doprinose smrdljivom dahu čine to oslobađajući sulfide. Sumpor miriše na trula jaja. Menta ili žvakaća guma malo će maskirati miris ali mirisi neke hrane mogu se zadržati dok ne prođu kroz naš probavi sustav.

Sulfidi u kavi, luku i češnjaku mogu ostati u krvotoku i izbacivati se dahom do 72 sata nakon konzumacije. Pokušajte konzumirati drugu hranu poput limuna, peršina, jabuka ili mrkve, namirnica koje potiču stvaranje sline koja u ustima oslobađa nečistoće. I pijenje vode pomaže. Imajte na umu da kofein usporava proizvodnju sline.

3. Jedete puno slatkiša

Prije nego pojedete sljedeću pralinu, bombon, tortu ili kolačić, malo razmislite. Za bakterije u ustima šećer je superhrana, bakterije će se gostiti i ostavljati smrad iza sebe. Ljepljivi bomboni, gumeni ili karamele su najgori. Ako baš morate pojesti nešto slatko, odlučite se za običnu čokoladu. Ima manje šećera i brže se otapa u ustima.

4. Na dijeti ste s malo ugljikohidrata

Puno proteina i malo ugljikohidrata tjera tijelo da počne sagorijevati masne stanice za potrebnu energiju. Procesom nastaju otpadni proizvodi koji se zovu ketoni. Previše ketona nije dobro, pa tijelo nema izbora nego da izlučuje ketone putem urina i daha.

Miris je kao na trulo voće. Pijte više vode kako bi iz tijela izbacili ketone. Ako za svježi dah koristite pepermint, žvakaće gume ili slično, neka su bez šećera.

5. Dišete na usta

Noću se smanjuje proizvodnja sline, zbog čega se mnogi od nas bude s okusom truleži u ustima, čak i nakon marljivog pranja zuba večer prije. Disanje na usta, hrkanje ili apneja, dodatno isušuju usnu šupljinu, čineći dah još lošijim. Suha usta nisu samo neugodna nego su i potencijalno štetna.

Možete vas boljeti grlo, javiti se promuklost, poteškoće s govorom i gutanjem, problemi s nošenjem proteza pa i promjena osjeta okusa. Morate utvrditi razlog suhoće usta ujutro, piti puno vode i redovito održavati dentalnu higijenu.

6. Krivnje ima i u lijekovima koje pijete

Stotine najčešće korištenih lijekova može isušiti usta, pridonoseći lošem dahu. Najčešće su krivi lijekovi za anksioznost, depresiju, visoki tlak, bol i napetost u mišićima. Provjerite nuspojave lijeka i razgovarajte s liječnikom da uzimate neki drugi koji ne utječe na smanjenje lučenja sline.

7. Začepljen nos i alergije

Što vam je nos začepljeniji, zbog kronične upale sinusa ili respiratorne bolesti, veća je vjerojatnost da dišete na usta, čime isušujete tkiva i smanjujete protok sline. Ako patite od alergija, uzimanje antihistaminika može dovesti do lošeg zadaha. Mnogi lijekovi za borbu protiv prehlade i gripe i alergija isušuju.

Kapanje nosa može stvoriti smrad tako što sadržaj završi zaglavljen na stražnjem dijelu jezika do kuda je četkicom teško doprijeti. Stomatolozi preporučuju struganje stražnje strane jezika posebno dizajniranim strugačem i ispiranje vodicom za usta koja sadrži klorov dioksid.

8. Pušite ili žvačete duhan

Ako ste pušač, sigurno nemajte pojma kako se miris duhana lijepi za odjeću i stvari, a posebno za dah. Udisanje dima prigušuje osjetila, smanjujući osjet okusa i mirisa. Vrući zrak iz cigarete isušuje usta. Gubitak sline u kombinaciji s duhanom, stvara “pušački dah” ne baš ugodnog mirisa. Nije pametno niti žvakati duhan, obojit ćete zube, desni će patiti, a dah smrdjeti.

9. Pijete alkohol

Pijenje alkohola isušuje usta. Puno alkoholnih pića sadrži šećer. Poslije konzumacije uzmite bombone bez šećera ili žvakaću gumu. Ne zaboravite piti vodu i prati zube često. Puno sredstava za ispiranje usta sadrži alkohol pa zatražite od stomatologa neko terapijsko sredstvo koje uklanja plak.

10. Imate zdravstveni problem

Imate li žgaravicu, višak kiseline ili GERB? Ova stanja vraćaju želučanu kiselinu u usta i stvara se loš dah. Ne liječite li se, možete oboljeti od karcinoma. Zadah iz usta može biti rani znak osnovne bolesti koja možda nema vanjske simptome. Jedan od znakova dijabetičke ketoacidoze, po život opasnog stanja koje pogađa dijabetičare tipa I, je voćni miris. Bez inzulina ljudi ne mogu metabolizirati ketonske kiseline pa one u krvi postaju toksične. Slatkomirisni dah osobe s dijabetesom znak je za uzbunu.

Osobe koje imaju kronično zatajenje bubrega mogu u dahu imati amonijak. Znak bolesti jetre je jak, slatkast, gnojni miris u izdahu. Bolesna jetra ne može u cijelosti prerađivati limonen kemikaliju iz kore citrusa i nekih biljaka. Znanstvenici pokušavaju razviti test daha koji bi temeljem mirisa upozoravao liječnike na ranu cirozu jetre.