Nova studija pokazala da su krumpir i kupus sjajni u prevenciji raka želuca

No, pripazite dok kuhate jer sol povećava rizik od karcinom za 12 posto

FOTO: Shawn Campbell/Flickr

Studija, koja stiže iz u Kine sa Zhejiang sveučilišta, otkriva da ljudi koji jedu krumpir i kupus, manje obolijevaju od karcioma želuca, prenosi The Telegraph. Oni koji konzumiraju velike količine bijelog povrća kao luk, karfiol, krumpir, za jednu trećinu rjeđe dobijaju karcinom želuca. A rizik se povećava ako se pije pivo, žestoka pića, dodaje previše soli u hranu i često konzumira konzervirana ili polugotova hrana.

Kineski znanstvenici su koristili 76 postojećih studija fokusirajući se na prehranu i želučani karcinom oko 6,3 milijuna ljudi koji su preboljeli bolest i 33.000 koji nisu. Svakih 100 g voća koje osoba dnevno pojede smanjuje rizik obolijevanja od karcinoma želuca za 5 posto, rizik se smanjuje za 8 posto za dodatnih 50 g C vitamina koliko sadrže 2 krumpira. Sol povisuje rizik bolesti za 12 posto.

C vitamin ima jak učinak protiv želučanog karcinoma

Smanjeno obolijevanje od karcinoma želuca u razvijenim zemljama djelomično može biti rezultat povećane upotrebe hladnjaka u kojem dulje čuvamo svježim voće i povrće pa nam je uvijek dostupno i zbog manje upotrebe soli.

Voće i bijelo povrće su bogati izvori C vitamina koji pokazuje značajan zaštitni učinak protiv želučanog karcinoma. Studija je utvrdila vezu između jako slane hrane i većeg rizika obolijevanja. Dodatno, alkohol, osobito pivo i žestoka pića, ne vino, utječu na češću pojavu bolesti.

Studija daje čvrste dokaze da postoji broj zaštitnih i štetnih faktora u prehrani koji utječu na nastajanje karcinoma želuca. Saznanja iz studije trebala bi pomoći prevenciji karcinoma želuca.