Nova studija sugerira da bi kuhanje na jako visokim temperaturama moglo biti loše za srce

Zagrijavanjem hrane na visokoj temeperaturi stvaraju se novi sastojci

ZADNJA IZMJENA: stu. 8, 2016

Nova studija sugerira da osobe koje vole pripremati hranu na vrlo visokim temperaturama imaju veće šanse za dobivanje srčanih bolesti, piše Tech Times. I dok postoje određena ulja za koja se vjeruje da su dobra za naše zdravlje, poput ulja od repice, poznato je da pržena hrana, ili još gore, duboko pržena hrana i hrana koja je pripremljena u mastima može biti opasna za naše zdravlje.

Nova studija otkriva da temepratura na kojoj se hrana priprema također igra veliku ulogu u našem zdravlju. “Kada se hrana zagrijava na visokim temperaturama, stvaraju se novi sastojci, a za neke od njih znamo da su štetni za zdravlje”, rekao je voditelj istraživanja Raj Bhopal.

Stvaraju se neki potpuno novi sastojci

U Nutrition Journalu objavljen je kratak dio iz studije. Bhopal je rekao kako je stvaranje novih sastojaka rezultat temperature i procesa kuhanja, a ne prženja hrane. Kada je hrana skuhana na visokoj temperaturi, stvaranje novoformiranih kontaminanata se povećava, što uključuje i trans masne kiseline i uznapredovale glikacije završnih proizvoda.

Radi se o proteinima i lipidima kod kojih dolazi do glikacije jednom kada su izloženi šećeru. Novoformirani kontaminanti proizvode biokemijske i mikro anatomske alteracije koje povećavaju uobičajen rizik za krvožilne srčane bolesti. Do ovog fenomena dolazi prilikom spremanja hrane na visokim temperaturama, što je često u kulinarstvu južne Azije.

Meso na visokim temperaturama povećava rizik od raka

Ako želite smanjiti rizik za dobivanjem sračnih bolesti onda se trebate na neko vrijeme odreći hrane koja se priprema na visokim temperaturama. Između ostalog je otkriveno da meso pripremljeno na visokim temperaturama može povećati rizik za dobivanje raka.

Korisno je izbjegavati recepte koje se pripremaju korištenjem ulja na visokoj temperaturi. Bhopal preporučuje da se koristi maslinovo ulje jer, sudeći prema njegovim riječima, ono ne postiže jako visoku temepraturu. Preporuča se da se smanji konzumacija masne i pržene hrane. Iako je jako teško u potpunosti izbjegavati takvu hranu, preporuča se njena umjerena konzumacija.

Matej Devčić
Telegram autor
1433 članka Više o autoru