Nova studija sugerira kako nije pametno da trudnice koriste antibakterijski sapun jer bi kemikalije iz njih mogle štetiti djeci

Triklokarban ih može učiniti pretilima i poremetiti im razvoj

ZADNJA IZMJENA: kol. 13, 2017

Nova studija upozorava da trudnice nikako ne bi smjele koristiti antibakterijske sapune jer kemikalije koje ovi proizvodi sadrže mogu učiniti djecu pretilom i poremetiti im razvoj piše Daily Mail. Studija na miševima pokazala je da je žensko potomstvo miševa izloženo triklokarbanu težilo 11 posto, a muško 8 posto više nego što je prosječna težina mišjeg okota.

Triklokarban prolazi kroz placentu i putem dojenja, sugeriraju testiranja. Znanstvenici sa Livemore National Laboratory u Kaliforniji kažu da svakodnevna izloženost kemikaliji može dovesti i do nepopravljivih oštećenja na vitalnim organima. Triklokarban, osim toga, interferira sa metabolizmom lipida usporavajući normalnu razgradnju masti u tijelu.

Triklorkarban prenosi se s majke na potomstvo

Znanstvenici su ovom studijom pokazali da se triklokarban prenosi sa majke na potomstvo, placentom i laktacijom. Studija je objavljena u PLOS ONE i prvi je dokaz jednostavnog prijenosa kemikalije sa majke na dijete. Zabrinjava to što je kemikalija među onima koje se najčešće nalaze u otpadnim vodama.

Visoke koncentracije triklokarbana primijećene su i u mozgu. Snimke pokazuju gomilanje kemikalije u srcu i masnom tkivu. Amerika je prošle godine zabranila 19 različitih antibakterijskih kemikalija, uključujući triklosan i triklokarban, uz objašnjenje da nisu efikasni u ubijanju bakterija. Britanski Unilever kaže da će do kraja godine izbaciti upotrebu dviju kemikalija i zamijeniti ih prirodnim.

Nova studija sa Sveučilišta San Francisco u lipnju kaže da su sapuni posve neučinkoviti u ubijanju bakterija. U rujnu su znanstvenici upozorili da superbakterije postaju otpornije zahvaljujući antibakterijskim proizvodima koje se koriste u kući i na radnim mjestima. Pojava bakterija rezistentnih na antibiotike rezultat je prevelike upotrebe antibiotika.

Eva Benedik
Telegram autor
1353 članka Više o autoru