Nova studija tvrdi da kod nekih ozlijeda, poput uganuća gležnja, od fizikalne terapije i nema prevelike koristi

Rezultati studije objavljeni su u British Medical Journal

ZADNJA IZMJENA: stu. 19, 2016

Nova studija kaže da će vam uganuti gležanj proći jednako ako se odmarate kod kuće i stavljate led ili ako idete na fizikalnu terapiju. Stručnjaci su utvrdili da postoji vrlo mala klinička razlika između pacijenata koji su išli na fizikalnu terapiju i onih koji su samo stavljali led, uzimali nešto protiv bolova i odmarali nogu, piše Daily Mail.

Kanadski su znanstvenici u dvije bolnice u kanadskom Kingstonu pratili više od 500 pacijenata sa blagim i nešto jačim uganućem skočnog zgloba. Pola pacijenata išlo je fizikalnu terapiju, a pola je upućeno kući na mirovanje.

Neznatna razlika u oporavku

Rezultati, objavljeni jučer u British Medical Journal, pokazali su kako je razlika u napretku oporavka kroz razdoblje od šest mjeseci bila tek neznatna. U skupini koja je prolazila fizikalnu terapiju nije se potpuno oporavilo 43 posto pacijenata, a kod onih kod kuće 38 posto.

Uganuće gležnja je jedna od najčešćih mišićnoskeletalnih ozljeda. Mnogo ljudi se nako nekoga vremena, s perzistirajućim tegobama, opet vrati kod liječnika. Većina uganuća je istegnuće ligamanata na koje, dokazano, fizikalna terapija nema učinka.

Puno je dokaza da fizikalna terapija ne pomaže kod puno ortopedskih problema, a neke više štete nego koriste. Brojni pacijenati koji ugrađuju umjetna koljena ne hodaju bolje poslije fizikalne terapije, a studija je pokazala i da puno pacijenta koji su ugradili umjetni kuk nisu poboljšali pokretljivost.

Eva Benedik
Telegram autor
1386 članaka Više o autoru