Nova sudija tvrdi da posve krivo jedemo jabuke: najhranjiviji dio je u onome što uvijek bacamo

Ogromna većina zdravih bakterija nalazi se u jezgri voćke, uključujući stabljiku i sjemenke

apple background. Vector
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Ako jedete jabuke na dnevnoj bazi, držeći se uzrečice da vam onda neće trebati doktor, postoji jedna stvar o kojoj biste trebali voditi računa. Naime, ako ne konzumirate jezgru ove voćke, vjerojatno propuštate njezine najhranjivije dijelove, tvrdi nova studija s Tehnološkog sveučilišta u Grazu, piše Today.

Osim vlakana i flavonoida, jabuke sadrže bakterije koje promoviraju zdrava crijeva, a većina tih bakterija nalazi se u jezgri voćke, uključujući stabljiku i sjemenke.

Jedna jabuka ima 100 milijuna stanica dobrih bakterija

Studija je objavljena u časopisu Frontiers of Microbiology i kaže da jedna jabuka ima 100 milijuna stanica bakterija, ali ako bacite jezgru, konzumirate samo 10 milijuna ovih dragocjenih stanica.

Glavnina od 100 milijuna mikroorganizama u ljudskome tijelu obitava u crijevima, osobito u debelom crijevu. Crijevna flora sadrži dobre i loše bakterije. Dobre bakterije su neizmjerno važne za zdravo funkcioniranje organizma, pomažu probavi hrane, reguliraju imunitet, štite od drugih bakterija koje izazivaju bolesti i proizvode vitamine uključujući vitamin B12, tiamin, riboflavin, K vitamin koji trebamo za zgrušavanje krvi.

Sjemenke mogu biti štetne, ali samo u ogromnim količinama

Dobre bakterije uništava uzimanje antibiotika i drugih terapija lijekovima, pa se preporučuje jesti jogurt i jabuke za popravljanje zdravlja crijeva. Organske jabuke imaju puno više raznolikih bakterija nego konvencionalno uzgojene voćke.

Rezultati austrijskih znanstvenika sugeriraju da je dobro jesti cijelu jabuku, a puno ljudi vjeruje da je opasno jesti sjemenke voća, pa i jabuke jer sadrže cijanid. To je istina ali je malo kompliciranije. Da bi vam sjemenke naštetile morate pojesti više stotina komada.