Nutricionisti i drugi stručnjaci tvrde kako je ovo pet načina kako imati što zdraviji ručak na poslu

Svoje obroke pripremajte unaprijed i ne jedite za radnim stolom

FOTO: kanefuran/Instagram

Pauza za ručak tijekom radnog dana vjerojatno je najdražih sat vremena svakom radniku, no često se dogodi da to vrijeme ne iskoristimo na najbolji mogući način, već prigrizemo nešto na brzinu, a to nešto obično je nezdravo pecivo, sendvič ili pizza.

Također, vrlo malo ljudi ručak odluči pojesti na svježem zraku, ili barem na nekom mjestu koje nije radni stol, pa se većina nađe kako svoj ručak jede buljeći u računalo. Huffington Post stoga je odlučio ispitati nekoliko stručnjaka, fitness trenera i nutricionista, koji su im u kratkim crtama objasnili kakve su njihove navike tijekom pauze za ručak na poslu te zašto su upravo te navike zdravija i pametnija alternativa onoj pizzi koju pojedemo na brzinu.

A ovo je tih pet načina na koje zdravi i uspješni ljudi osiguravaju da je njihov ručak na poslu što kvalitetniji.

1. Ručak pripremaju unaprijed

Hranu pripremaju unaprijed
Hranu pripremaju unaprijed kanefuran/Instagram

“Ručak mi je najdraži dio dana. Pokušavam jesti izvan ureda, kako bih usput udahnula malo svježeg zraka i protegnula noge. Što se same hrane tiče, volim više opcija za ručak pripremiti unaprijed, odnosno za vikend, kako bi sve bilo spremno preko tjedna. Najviše si volim pripremiti zdjelu prepunu zdravih namirnica, a u njoj se najčešće nađu cjelovite žitarice, meso, hrpa povrća i razni zdravi umaci”, rekla je Lee Hersh, instruktorica joge i osnivačica stranice Fit Foodie Finds.

2. Izbjegavaju tešku hranu koja ih čini napuhnutima

Biraju svježu hranu zbog koje se ne osjećaju napuhnuto
Biraju svježu hranu zbog koje se ne osjećaju napuhnuto Betty Crocker Recipes/Flickr

“Volim da mi je ručak svaki puta prirodan i lagan, pun voća, povrća i proteina. Ne volim jesti tešku hranu zbog koje se osjećam napuhnuto kad se vratim za radni stol. Uvijek preporučam nešto svježe i prirodno, što mi onda daje dovoljno enegrije za ostatak napornog radnog dana”, tvrdi Cassey Ho, stručnjakinja za fitness i osnivačica stranice Blogilates.

3. Obavezno se, za vrijeme ručka, maknu od radnog stola

Ne bismo trebali jesti za radnim stolom
Ne bismo trebali jesti za radnim stolom .tif smith/Flickr

“Najvažnije što uvijek pokušavam napraviti kako bih ostala zdrava jest prošetati. Uvijek prošećem u barem nekom periodu radnog vremena, bez obzira na sve. Nekad se radi o kratkoj šetnji koja traje svega desetak minuta, ovisno o tome koliko posla taj dan imam, ali bitno mi je da barem nakratko izađem van, kako bih skupila dodatnu energiju i svježinu za ostatak dana”, ispričala je nutricionistica Anne Mauney te dodala kako joj je za ručak najdraže pojesti ogromnu zdjelu salate, koja obavezno mora sadržavati proteine, zdrave masnoće i ugljikohidrate.

4. Biraju prirodne i zdrave namirnice

Prirodno uzgojeno povrće i riba su odličan izbor
Prirodno uzgojeno povrće i riba su odličan izbor kimi_swimmy/Instagram

“Volim za ručak pojesti svježu ribu ili povrće iz vlastitog vrta. Smatram da mi ta kombinacija zdravih proteina i nutritivno bogatog povrća daje dovoljno energije i izdržljivosti za ostatak dana, bez da se nakon nekog vremena počnem osjećati umorno”, tvrdi Kimi Werner.

5. Ostatke večere uspješno pretvaraju u ručak za sutra

Od ostataka večere može nastati odličan ručak za sutra
Od ostataka večere može nastati odličan ručak za sutra Sarah Biggart/Flickr

“Veliki sam obožavatelj namirnica koje ostanu od večere. S prilično aktivnim klincem koji me neprestano drži u pokretu, često baš i nemam previše vremena da pripremim neki kvalitetan obrok baš svaki dan. Često s namjerom za večeru kuham više hrane nego što znam da ćemo pojesti, a zatim ostatke jednostavno spremim u staklenke ili posudice, pa u tome uživam i sljedeći dan za ručak”, objašnjava Angela Liddon, jedna od najprodavanijih autorica New York Timesa.