Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Život

Odvela sam svoju zečicu Pahuljicu na rutinsku operaciju. A onda sam na užasan način ostala bez nje

Čitateljica za Telegram o bizarnim događajima kod osječkog veterinara

pahuljko
Pošalji Podijeli Tweetaj

Nataša Mančić iz Belog Manastira u petak je u popodnevnim satima donijela svoju Pahuljicu, zečicu, na sterilizaciju u osječku veterinarsku stanicu Vetam. No, samo sat vremena kasnije jedna rutinska operacija pretvorila se, kaže, u noćnu moru.

“Naručila sam šet mjeseci staru Pahuljicu na sterilizaciju i rekli su mi da je to rutinska operacija i da se ne brinemo, da oporavak traje kratko i da će sve biti ok”, priča Nataša koja je u tu kliniku otišla po preporuci. Kako živi u malom gradu bila je uvjerena da će veterinari u Osijeku biti stručniji. Nataša i njezin suprug Pahuljicu su dovezli u veterinarsku stanicu u petak u 16 sati. Nakon što su je veterinari izvagali te joj dali anesteziju, što je sveukupno trajalo, kako ona kaže 15 minuta, rekli su im da dođu za pola sata.

“Bilo mi je čudno kako tako brzo, ali sam vjerovala da znaju što rade. Suprug i ja smo otišli do pet shopa po neke stvari za Pahuljicu, nakon čega smo se vratili u veterinarsku stanicu. Tamo su nam rekli da pričekamo još 10 minuta. Nakon toga, što je sveukupno bilo pola sata, donijeli su nam zeku u našem transporteru, neprobuđenog, još pod anestezijom, potpuno omamljenog. Čak ga nisu ni pokrili da mu ne padne temperatura tijela te da se ne dogodi hipotermija. Samo su nam rekli da je to to i da ga nosimo kući”, opisuje Nataša što se događalo toga dana.

‘Operacija uspješna, pacijent umro!’

Kada je ugledala svog ljubimca kako samo leži otvorenih očiju, zabrinula se te je upitala veterinare je li sve u redu. Oni su joj rekli da je to sve normalno i da će biti ok. Nataša je platila račun, sjeli su u automobil i za 10 minuta, na pola puta do kuće, zec je uginuo.

Nataša s Pahuljicom
Nataša s PahuljicomPrivatni album

“Odjurili smo natrag do Osijeka da vidimo možemo li nešto napraviti i spasiti ga. Kad smo se vratili, veterinar je zeca izvadio iz transportera a on je već bio sav ukočen. Bio je poput igračke. Na to je veterinar rekao: ‘Šta da kažem, operacija uspješna, pacijent umro!’. I odvalio se smijati. Počela sam plakati, izjurila van, a muž mi je poslije rekao da je veterinar tu rečenicu ponovio još 3, 4 puta”, priča Nataša, kojoj su samo rekli da je uzrok smrti vjerojatno srce ili hipotermija.

Veterinar je uporno ponavljao neprimjereni komentar

Pahuljica
PahuljicaNataša Mančić

“To je ono što me i najviše ljuti, iako su po zakonu bili dužni odrediti količinu anestezije, utopliti zeku zbog hipotermije, priključiti ga na infuziju i zadržati ga par sati dok se ne probudi i da se utvrdi da je sve ok, to nije tako odrađeno, nego je ubrzo, doslovno pet minuta nakon operacije, poslan kući. Vjerujem da je Pahuljica bila pod veterinarskim nadzorom da bi je možda uspjeli spasiti”, smatra Nataša. Užasno joj je, kako kaže, što je svog ljubimca s potpunim povjerenjem dala ljudima za koje je mislila da su stručni, a oni su se ponijeli neprofesionalno i bez imalo osjećaja.

“Ne samo da mi nisu rekli da im je žao što se ovo dogodilo, nego se veterinar šalio s neprimjerenim komentarom kojeg je više puta ponovio. Nakon svega samo su mi rekli: nosite ga i to je to, kao da je to normalno i kao da im se to događa svaki dan”, priča razočarana Nataša.

Direktor Vetama: Shvaćamo krivu interpretaciju stranke

Kontaktirali smo dr.vet.med. Dejana Todorovića, direktora osiječkog Vetama i pitali ga za slučaj s Pahuljicom. Rekao nam je da pošaljemo upit mailom te da će nam tek tada odgovoriti. Između ostalog, pitali smo ga nije li zec nakon operacije kod njih trebao provesti još par sati kako bi se uvjerili da je sve u redu i kako bi se životinja razbudila? Pitali smo ga kako objašnjava da je vlasnica zeca dobila još pod anestezijom, je li to praksa te klinike? Zanimalo nas je zašto zeca nisu utoplili te kako komentira izjavu svog djelatnika “operacija uspješna, pacijent umro”.

Nataša Mančić
Vlasnica Pahuljice Nataša MančićPrivatni album

Njegov odgovor prenosimo u cijelosti: “U potpunosti sam upoznat sa navedenim slučajem. Cijeli postupak sterilizacije kunića se odvijao prema pravilima struke. Sterilizacija kunića spada u ASA 1 sustav klasifikacije. Prije samoga postupka stranka je upoznata sa mogućim komplikacijama koje se mogu dogoditi u tijeku i poslije zahvata kao i sa mogućim rizicima opće anestezije te je vlastoručno potpisala pristanak na opću anesteziju i operacijsko liječenje.

Nakon zahvata stranci su dane jasne upute o postoperativnim postupcima kojih se treba pridržavati te joj je u nekoliko navrata naglašeno da kunića mora staviti na mirno i toplo mjesto. Niti jednom našem veterinaru gubitak nečijeg kućnog ljubimca nije slučaj kojem bi se smijali, ali krivu interpretaciju shvaćamo jer je stranka, nakon što se vratila u našu ambulantu, bila u šoku zbog gubitka svoga kućnog ljubimca”.

Praksa drugih veterinara: zec je bar 5 sati pod nadzorom

I sama vlasnica u ponedjeljak je, kaže, kontaktirala gospodina Todorovića jer mu je željela skrenuti pozornost na propuste njegovih djelatnika. Kako nam je Mančić rekla, ni tada nije bio puno riječitiji, samo ju je upitao tko je radio toga dana.

Upitali smo veterinara Brunu Ljolju iz zagrebačke veterinarske ambulante Buba kakva je procedura kod sterilizacije zeca. “Sama operacija traje 20 minuta do pola sata. Kako su zečevi jako osjetljivi na pothlađivanje, nakon dobivene anestezije utopljavamo ih uz pomoć električne deke, a oni koji to nemaju, dovoljno je da utople zeca običnom toplom bocom vode. Čim zec dođe k sebi, njegova temperatura se vraća u normalu. Kod nas nakon operacije zečevi minimalno ostaju pet, šest sati”, objašnjava Ljolje.

Pahuljica
Pahuljica Nataša Mančić

U tom periodu, kako ističe Ljolje, veterinari prate njegovo stanje i moguće komplikacije koje se mogu pojaviti. “Ako je kunić dobro, tek nakon toga vlasnici ga mogu preuzeti. Vlasnicima nikada u narkozi ne vraćamo životinje”, ističe Ljolje, dodajući da životinja mora biti u potpunosti razbuđena. Smatra da je sat vremena uistinu najmanji mogući minimum koliko bi trebalo čekati da se vlasnicima vrati zec nakon operacije, ali se uvijek čeka najmanje nekoliko sati.

Podijeli 409 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani