Okej, sad znanstvenici opet tvrde da su žutanjci loši za krvne žile. Novo istraživanje zvuči dosta zabrinjavajuće

Konzumacija žutanjka povećava aterosklerozu na sličan način kao i cigarete

FOTO: Daniel Novta/Flickr

Istraživanje, objavljeno u časopisu Atherosclerosis koje je vodio profesor David Spence, pokazalo je da konzumacija žutanjka jaja povećava aterosklerozu na sličan način kako to čine cigarete.

Na više od 1200 pacijenata, Spence je ustanovio da je redovita konzumacija žutanjaka gotovo jednako loša koliko i pušenje kada se radi o povećanom riziku stvaranja naslaga na karotidama, što je rizični faktor za moždani i srčani udar.

Povećavaju se naslage na krvnim žilama

Ateroskleroza ili koronarna arterijska bolest nastaje kada se masnoće koje stvara kolesterol natalože na stijenkama arterija što ograničava protok krvi. Uzrok mnogih moždanih udara je ruptura taloga. Kada te naslage puknu mogu uzrokovati pojavu krvnog ugruška.

Ateroskleroza je spora, progresivna bolest koja može početi već u djetinstvu. Talog na karotidama linearno se povećava iznad četrdesete godine, a raste eksponencijalno ovisno o broju cigareta koje se dnevno puše i količini žutanjaka koje osoba tjedno konzumira kroz neki broj godina, tvrdi Spenceovo istraživanje. Godine, cigarete i žutanjci ubrzavaju koronarnu arterijsku bolest.

Povećavaju se naslage na krvnim žilama

Oni koji jedu više od tri žutanjka tjedno imaju više taloga nego ljudi koji jedu dva ili manje, kaže studija. Dugogodišnji visoki kolesterol povećava rizik koronarnih bolesti od dva do pet puta. Starenjem, postepeno se naslage na krvnim žilama povećavaju, a žutanjci još ubrzavaju taloženje.

Konzumacija žutanjka jaja tijekom vremena povećava talog na arterijama neovisno o spolu, kolesterolu, tlaku, pušenju, indeksu tjelese mase i dijabetesu. Potrebna su daljnja istraživanja kod kojih bi se uzelo u obzir vježbanje i širina struka. Profesor Spence svakako savjetuje izbjegavanje žutanjka za ljude koji imaju povećani rizik kardiovaskularnih bolesti.