Onaj trik s čašom tople vode i limunom za mršavljenje (u koji se kune Gwyneth Paltrow) zapravo uništava zube

Kisela pića uzrokuju nagrizanje cakline, sve je veći broj ljudi s oštećenim zubima

ZADNJA IZMJENA: kol. 24, 2015
Foto: flickr

Godinama brojni stručnjaci i poznate osobe, kao Gwyneth Paltrow i Jennifer Aniston, čašu mlake vode s limunom preporučaju kao odličan način ispiranja toksina, poticanja probave i pomoć u mršavljenju. No, čini se da ta kombinacija može biti jako štetna za naše zube. Kako stomatolozi upozoravaju, kisela pića uzrokuju nagrizanje zubne cakline te je sve veći broj osoba s oštećenim zubima uslijed kiselih pića.

Profesor Damien Walmsley, znanstveni savjetnik Britanske stomatološke udruge, kazao je da brojne studije pokazuju da što je piće kiselije to više nagriza zub. On upozorava da je limunov sok osobito štetan, pogotovo u kombinaciji s toplom vodom.

“Limunov sok ima visoki pH a temperatura vode može pogoršati ovaj efekt, jer je erozija veća na višim temperaturama”, objašnjava Walmsley. Također upozorava da studije pokazuju da je učestalost ove vrste uništavanja zubi sve češća, osobito među djecom i mladima. I Nigel Carter, izvršni direktor British Dental Health Foundationa složio se da limun u kombinaciji s vrućom vodom može uzrokovati eroziju zuba.

Ana Lonjak Božičević
Novinar
824 članka Više o autoru