Organizacija koja se bavi testiranjem proizvoda na kemikalije objavila je godišnje izvješće; možda više nećete jesti jagode

Američki EWG otkrio je da su jagode prve po broju pesticida

FOTO: Squash Valley Produce/Flickr

Godišnje izvješće koje je napravila Environmental Working Group (EWG) otkrilo je da je gotovo 70 posto uzoraka od 48 tipova konvencionalno uzgojenih proizvoda bilo zagađeno s talogom pesticida, piše CNN. Doduše, to je niže za 6.6 posto u odnosu na prošlu godinu u SAD-u.

EWG vodič za kupnju proizvoda bez pesticida, objavljen u srijedu, ocijenio je kontaminaciju pesticidima na voću i povrću na preko 36.000 uzoraka, a testiralo ih je američko Ministarstvo poljoprivrede. Ove godine, jagode su se našle prve na popisu proizvoda s najvećom koncetracijom pesticida, dok su slatki kukuruz i avokado ocijenjeni da imaju najmanje pesticida.

Ne pomaže puno ni kad ih se opere

Proizvodi koji su se pokazali pozitivni na razne vrste pesticida i sadržavali su veće količine pesticida od ostalih namirnica na popisu, poznati su u Americi kao ‘Dirty Dozen’ (prljavih dvanaest). Počevši od najvećih količina taloga pesticida, popis uključuje jagode, špinat, nektarine, jabuke, breskve, celer, grožđe, kruške, trešnje, rajčice, paprike i krumpire.

Jagode su ostale prve na listi s najmanje 20 pesticida, dok je špinat skočio na drugo mjesto s dvostruko više pesticida od bilo kojeg drugog usjeva. Amerikanci jedu gotovo 3,6 kg svježih jagoda po osobi na godinu, i čak kada se isperu na polju i operu prije jedenja, i dalje je najvjerojatnije da će biti zaražene pesticidima, kako navodi EWG.

Avokado i slatki kukuruz bez pesticida

Proizvodi koji imaju relativno manje pesticida i nižu totalnu koncentraciju taloga pesticida spadaju u skupinu ‘Clean Fifteen’ (čistih petnaest) na popisu. Popis uključuje, po redu, slatki kukuruz, avokado, ananas, kelj, luk, smrznuti grašak, papaja, šparoge, mango, patlidžan, lubenica, kiwi, dinja, karfiol i grejpfrut.

Samo jedan posto uzoraka pokazao je vidljive pesticide na avokadu i slatkom kukuruzu, pa su oni stoga proglašeni najčišćim namirnicama. Više od 80 posto avokada, papaje, šparoga, luka i kelja od kojih su bili uzeti uzorci nisu pokazali tragove pesticida.