Ovaj tip ima jako neobičan način pripreme kruha. Zakopa ga u zemlju i onda čeka 24 sata
Kruh zakopa ne mjestu gdje je temperatura tla 100 stupnjeva Celzijusa
Na Islandu, zemlji vulkana i vrućih izvora, za pečenje kruha nije potrebna pećnica, piše the Eater. Sve što je potrebno da bi se sirovo tijesto pretvorilo u štrucu ukusnog raženog kruha su lonac, lopata i rupa u zemlji. U ovom kratkom filmu autorica Alison Grasso predstavlja Viktora Sveinssona, koji na tradicionalan način priprema tamni raženi kruh.
Priprema traje 24 sata
Sveinsson kaže da je temperatura tla 100 stupnjeva Celzijusa, što je dovoljno vruće da se kruh ispeče kroz 24 sata. Recept se sastoji od dvije šalice raženog brašna, dvije šalice pšeničnog brašna, dvije šalice šećera, četiri žličice praška za pecivo, litre mlijeka i prstohvata soli.
Završni proizvod ima teksturu biskvita i služi se s maslacem, a Grasso ga je opisala kao iznenađujuće slatkog, slađeg nego što je očekivala od raženog kruha.