Ovaj video pada meteora na Zemlju, sniman iz svemira, jedan je od ljepših koje ćete vidjeti

Video je snimljen 5. studenog dok je Međunarodna svemirska postaja prolazila iznad Atlantika

ZADNJA IZMJENA: stu. 20, 2017
Foto: European Space Agency, ESA/YouTube/Screenshot

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji dosad su vidjeli svašta; aurore iznad Zemlje, prijeteće grmljavine i destruktivne uragane. No, jedna od najboljih stvari možda je bio ovaj meteoroid koji prolazi kroz Zemljinu atmosferu. Paolo Nespoli, astronaut iz Europske svemirske agencije (ESA), koji trenutno radi na Međunarodnoj svemirskoj postaji, uspio je 5. studenog uhvatiti paljbu meteora na Zemlju.

Video je, prema ESA-i, snimljen 5. studenog oko 22:33 sati, dok je svemirska postaja prolazila iznad Atlantika prema Kazahstanu. “Doista izgleda poput svijetlog meteora ili vatrene kugle”, rekao je Detlef Koschny, ESA-in stručnjak za meteore.

Kretao se brže nego što je uobičajeno

Na videu kojeg je objavila ESA na svom YouTube kanalu, meteoroid se vidi između sedme i osme sekunde, u gornjem desnom dijelu videozapisa. Video je pogledan preko 500 tisuća puta. Ovaj meteoroid se kretao puno brže od uobičajenog, s brzinom od otprilike 40 kilometara po sekundi.

“Ova brzina je zapravo prilično velika za meteoride koji obično ulaze u atmosferu s oko 20 kilometara po sekundi”, rekao je Rüdiger Jehn, ESA-in znanstvenik. Nespoli je i na svom Twitter profilu objavio kratki isječak pada meteora.

 

 

Andrea Božić
Telegram autor
189 članaka Više o autoru