Ovo je 5 vrsta hrane zbog kojih biste mogli dosta grozno mirisati (recimo, po trulim jajima)

Ne ovisi samo dah o tome što jedemo, ponekad cijelo tijelo počne ispuštati mirise

FOTO: Flickr

Sjedite u tramvaju, vruće je, oko vas se natiskuju drugi putnici i odjednom vam se čini da, osjećate smrad trulih jaja. Stanica za stanicom, sve više ljudi silazi, ali taj teški miris ostaje.

Diskretno gledate okolo tko bi mogao biti krivac pa da pokušate naći sjedalo što dalje. Kako okrećete glavu tražeći krivca, na čas vam se čini da taj miris dolazi od vas. Neprimjetno spuštate glavu da ponjušite svoje pazuhe i gle užasa, to je vaš miris. Pa kako? Niste danas ni vježbali, otuširali ste se prije izlaska, stavili dezodorans.

Tijelo metabolizira smrdljivi sumpor

Nažalost, ono što jedete utječe na to kako mirišete i u puno slučajeva to nije samo vaš dah nego cijelo tijelo. Znanstveno gledano, to je način na koje vaše tijelo metabolizira smrdljivi sumpor koji sadrži mnoga hrana kao češnjak, kumin, šparoge. Miris češnjaka nije novost, davno se vjerovalo da tjera vampire i komarce, ali za drugu hranu niste ni sumnjali da može tako djelovati.

Ako idete na sastanak sa dečkom, imate razgovor za posao ili ćete cijeli dan biti okolo u društvu, možda ne bi bilo loše da vam se na jelovniku ne nađe ova hrana.

Crveno meso

Crveno meso
Crveno meso Flickr

Znanstvenici iz Češke 2006. godine sakupili su uzorke znoja osoba koje jedu meso i vegetarijanaca. Tada su zatražili od žena da prepoznaju najneugodniji miris. Općenito, miris znoja vegetarijanaca bio je podnošljiviji nego kod onih koji jedu meso.

Jednostavan način da uklonite neželjeni miris barem na vama važne dane je da ne jedete crveno meso. Ako vegetarijanski način prehrane nije vaš izbor, pokušajte meso bar taj dan zamijeniti sa vegetarijanskim obrokom ili morskim plodovima.

Kumin i curry

Curry začin
Curry začin Flickr

Ova dva začina koja se dodaju nekim jelima ostaju u porama kože i isparavaju nekoliko dana. Čak i malo kumina uzrokuje miris koji dugo traje. Upotrijebite kardamom, aromatično sjeme iz porodice đumbira koji napušta tijelo brzo i ostavlja svježu aromu.

Češnjak

Češnjak
Češnjak Flickr

Miris češnjaka koji izlazi iz vaše kože događa se zbog alicina koji se sa drugom sumpornom komponentom alinom oslobađa kada je zgnječen. Alicin se raspada brzo nakon konzumacije i pretvara u druge supstance koje stvaraju bakterije koje pomiješane sa znojem stvaraju težak miris.

Ako ste na sastanku, a oboje ste jeli češnjak nećete ni osjetiti miris. Na vama je hoćete li riskirati. Ako vam se ispod pazuha ozbiljno širi jaki miris, nanesite bijelog octa koji će vam omogućiti dan bez mirisa.

Šparoge

Šparoge
Šparoge ludabluna55/Fllickr

Šparoge uzrokuju jaki miris urina kada se sumporna komponenta merkaptan raspada u probavnom sustavu. Ako vam urin nema jak miris nakon što ste jeli šparoge to je zato jer vaše tijelo nema enzim koji pomaže raspadanju merkaptana.

Ako vas je strah da ćete se osramotiti u javnom toaletu ili toaletu koji dijelite sa cimerom, pokušajte naći ukusnu alternativu. Možete, onog dana kada vam je važno ugodno mirisati, umjesto šparoga staviti papriku na roštilj bez da imate popratne mirisne efekte.

Brokula, kupus, prokulica

Kupus
Kupus Aleksandar Stefanović/Flickr

Ovo je izvanredno povrće prepuno korisnih hranjivih tvari i antioksidansa koji pomažu tijelu da se riješi toksina i kancerogenih stanica. Ali odgovorno je i za ozbiljne neugodne mirise. Sumpor u ovoj hrani izaziva miris trulih jaja koji vas prati tijekom dana.

Ovo je povrće toliko važno u prehrani i nemojte ga izostavljati. Kada znate da ćete biti kod kuće i da vam ne predstoji važan sastanak, jedite ga. Kuhajte ga na pari da odstranite dio mirisa.